Heerlen is de 'streetart-hoofdstad'

Heerlen is de 'streetart-hoofdstad'

20-02-2016 10:37 Laatste update: 27-04-2018 08:39

Heerlen zet zichzelf al jaren op de kaart als hoofdstad van de streetart. Waarom juist in de voormalige mijnstad?

Kleine muurschilderingen maar vooral veel murals van formaat flatgebouw, dat is wat je ziet op een tour langs de street-art van Heerlen. Zo wordt de Zuid-Limburgse stad het centrum van straatschilderkunst. "Street-art heeft een grote evolutie doorgemaakt sinds haar begindagen in de jaren 70," legt HeerlenMurals uit. "Door kunst openbaar en publiek vrij toegankelijk te maken, kan men het beeld van de maatschappij veranderen en de bevolking bewust te maken van de esthetisch, culturele en sociale waarde van haar omgeving. Graffiti, stencil art, wheatpasting, stickers, sjabloondruk, urban brijwerk zijn allen street-art-uitingen."

Mooi, maar waarom in Heerlen? De voormalige mijnstad is een stad in transitie op zoek naar een nieuwe betekenis. Meer praktisch gaat dat gepaard met leegstaand gebouwen die een perfect canvas vormen. Resultaat is dat HeerlenMurals al enkele jaren een aantal kunstenaars uit binnen- en buitenland vraagt een bijdrage aan de stad te leveren. Langzaamaan wordt de post-industriële stad met al 20 kunstwerken een openbare galerie.

Het uitzetten van de grove schets gaat getuige de foto’s van de 'making off' soms nog lekker old-skool: in het donker een dia projecteren op de muur en de lijnen overtrekken, waarna de street-art bij daglicht wordt ingekleurd.  

In onderstaand filmpje zie je hoe kunstenaar Johan Moorman voor SeriousRequest een mural maakt op een eerst nogal treurig aandoend pand uit de jaren 60. De illustratie zet de voormalige mijnen, de zware industrie en de monotone architectuur in de regio in perspectief met de aanmoediging Let The Good Times Roll.