Het ideale woonhuis volgens big data van Funda

Het ideale woonhuis volgens big data van Funda

18-02-2017 13:20 Laatste update: 26-04-2018 23:22

In Nederland wonen vier op de tien huishoudens in een rijtjeshuis. Zo maak je er een rijtjeskasteel van.

Uiteindelijk komen de meeste huizenzoekers uit op een rijtjeshuis met een voor- en achtertuintje van 175.000 tot 200.000 euro. Tijd om deze oer-Hollandse doorzonwoning aan te passen aan de droomvilla die mensen eigenlijk zochten. Twee architecten namen de uitdaging aan. 

Uitgangspunt van het nieuwe rijtjeshuis is de big data van huizenkoopsite Funda. “Uit de 36 miljoen bezoeken per maand blijkt dat huizenzoekers heel vaak starten met het zoeken naar een vrijstaand huis van ongeveer 110 vierkante met een grote tuin,” vertelt data-analist Jurriaan van Gent aan NRC: “Dit blijkt meestal te hoog gegrepen waarna de gemiddelde zoeker uitkomt op een rijtjeshuis met een voor- en achtertuintje van 175.000 tot 200.000 euro.” Het rijtjeshuis is nu eenmaal het meest gebouwde huizentype in Nederland: 4 van de 10 huishoudens woont in een rijtjeshuis.

Tussen droom en werkelijkheid

De data van Funda laat zien dat Nederland zoekt op villa’s en kastelen, maar dat rijtjeshuizen de meeste verkochte woningen zijn. Dit spanningsveld tussen droom en werkelijkheid is voor de architecten Dingeman Deijs Architects en Heren 5 (Jeroen Atteveld) het uitgangspunt geweest voor het ontwerp van het Funda-huis

Hoe maak je van een rijtjeshuis een kasteel? Net als de ridderzaal in een kasteel kent het Fundahuis een royale leefruimte met dubbele hoogte. De dikke wanden zijn in een kasteel de plek voor smalle spiltrappen, nissen en geheime kamers, in het Fundahuis de plek voor de inloopbadkamer, bedsteekamer, doorzonzolder en torenkamer.

De voorgevel met gesloten metselwerk biedt de bewoners privacy, terwijl ze toch naar buiten kunnen kijken. De achtergevel is juist heel open door twee hoge dubbel openslaande tuindeuren. En natuurlijk is het Fundahuis klimaatneutraal door isolatie, driedubbel glas en een pelletkachel.

Het is heel aardig gelukt het reële huis van de gemiddelde Nederlander meer te laten lijken op het droomhuis. De eigenaren van de 3 miljoen rijtjeshuizen die eigenlijk liever ergens anders zouden wonen, hebben nu een mooi plan voor de verbouwing liggen.