Het kan in 2017: nooit meer naar buiten

Het kan in 2017: nooit meer naar buiten

01-01-2017 12:16 Laatste update: 27-04-2018 00:55

Daniël Verlaan heeft als goed voornemen zo min mogelijk naar buiten te hoeven. Je komt anno 2017 een heel eind.

In 2016 kwam ik weleens buiten. Voor de boodschappen, om een pakketje weg te brengen of kleding te kopen. Ik werd er droevig van. Niet van de drukte of lange rijen, maar omdat ik werd geconfronteerd met mensen waarvan ik niet wil weten dat ze bestaan.

Een paar voorbeelden? De man die zei dat hij geen racist is omdat hij een Marokkaanse buurvrouw had, maar wel 'hoopt dat al die asielzoekers verzuipen'. Of het stel dat mijn vriendin ongevraagd aansprak op haar tengere bouw: dat ze wel wat meer taart moet eten omdat ze anders 'zo'n plankie' blijft. Mijn doel voor 2017: zo weinig mogelijk naar buiten om dit soort situaties te voorkomen. Want jammer genoeg hebben we Twitters muteknop nog niet in het echte leven.

Het eerste obstakel: werk

Voor de werkvloer hebben we sinds een paar jaar Slack, een chat-app voor bedrijven. Je maakt chatkamers aan, zoals #redactie, #marketing of #borrelpraat, en kunt in die kanalen met elkaar chatten. Ook is er de mogelijkheid om privéberichten te sturen, privékanalen aan te maken en vanuit de app met elkaar te bellen of bestanden te delen.

Inmiddels zetten veel organisaties Slack in als hun primaire communicatiemiddel. Onder andere Samsung, Airbnb en Ebay gebruiken Slack om hun grote organisaties te runnen en te communiceren met kantoren in andere landen. De app maakt het mogelijk dat je als team goed kunt samenwerken zonder bij elkaar in één ruimte te zitten: hallo thuiswerkdagen!

Werk je dan elke dag thuis?

Eerlijk is eerlijk: ook in 2017 pak ik nog elke werkdag de trein naar Hilversum, want ik heb RTL (nog) niet zo ver gekregen dat ze mijn Uber-ritten van en naar het Media Park vergoeden. Maar Uber is een hele fijne optie voor de momenten dat je even geen zin hebt in andere mensen. Neem bijvoorbeeld een ritje vanuit Amsterdam terug naar Utrecht als je ietwat beschonken bent. Dan is de Uber-app je beste vriend.

Uber is beschikbaar in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De tarieven zijn bij de goedkoopste variant, UberX, relatief laag vergeleken met de standaard taxidiensten. Ben je in Amsterdam en wil je nog minder betalen? Kies dan voor Abel: een taxidienst die goedkoper wordt naarmate je met andere mensen carpoolt. Eén nadeel: dan zit je wel weer met anderen in de auto.

Maar hoe doe je dan je boodschappen?

Nou, ook met een app: Picnic. Deze online supermarkt heeft geen winkels en bezorgt je boodschappen gratis met de herkenbare elektrische autootjes. De bezorger kun je live volgen, waarmee je op de minuut nauwkeurig weet wanneer er wordt aangebeld. Picnic rijdt rond in Amersfoort, Almere, Leusden, Soest, Utrecht en Maarssen.

Volgend jaar gaat Picnic uitbreiden naar andere steden rondom Utrecht, waaronder Apeldoorn, Gouda en Woerden, zo zegt Picnic-baas Michiel Muller. En binnen twee jaar wil hij in de grote Nederlandse steden actief zijn.

Mocht je niet in één van die steden wonen, wees niet getreurd. Onder andere Albert Heijn, Plus en Jumbo bezorgen thuis. Wel voor een prijs: bij Albert Heijn varieert het van 4,95 tot 12,95 euro, bij Plus en Jumbo betaal je 6 euro per bezorging.

Dit soort bezorgdiensten zijn niet de enige opties. Ook een maaltijdbox met verse ingrediënten helpt om niet meer elke dag naar de supermarkt te moeten. De populairste maaltijdbox is HelloFresh en kost 39 euro voor drie maaltijden voor twee personen. Je kunt zelf het aflevermoment en de gerechten kiezen. 

Verder heb je onder andere Mathijs Maaltijdbox, Streekbox en Marley Spoon, die respectievelijk 29, 39 en 39,90 euro kosten voor drie maaltijden voor twee personen. Marley Spoon richt zich op luxe gerechten, de Mathijs Maaltijdbox op 'lekkere gerechten met een verrassende twist' en de Streekbox op biologische streekproducten.

Ga je dan nooit uit eten?

Soms. Maar je kunt ook restaurantwaardige maaltijden laten thuisbezorgen. Dat kan met drie verschillende apps: UberEats, Deliveroo en Foodora, die bezorgers langs restaurants sturen om jouw maaltijd op te halen en bij je aan de deur te bezorgen. UberEats is vooralsnog alleen in Amsterdam beschikbaar, Deliveroo en Foodora zijn al in meerdere steden actief.

Het voordeel van deze apps is dat restaurants die geen eigen bezorgers in dienst hebben, toch hun maaltijden kunnen leveren. ​Daarnaast kun je de bezorger live op de kaart volgen. In de meeste gevallen wordt een maaltijd binnen drie kwartier bezorgd.

En als je iets in de stad wilt kopen?

Daar hebben we een hele goede online webshop voor: Coolblue, die voor 9,95 euro ook nog eens op dezelfde dag komt bezorgen. Kleding wordt gekocht bij het Britse ASOS, dat volgens mijn wél modebewuste vriendin een groot en hip aanbod heeft. Bij beide winkels kun je gratis retourneren.

Wil je vanuit huis pakketjes versturen? Ook dat is mogelijk met Wuunder. Je vult in de app de benodigde informatie in, print het bezorglabel en plakt hem op het pakketje. Kosten? 6,95 euro: evenveel als verzenden via PostNL. En dan wordt het pakketje thuis bij je opgehaald.

Pak je dan nooit een filmpje?

Jawel. Ongeveer één keer per jaar: als Star Wars draait. Voor de rest heb ik al mijn on-demanddiensten. Even een rijtje: Netflix (voor de originals, 9,99 euro per maand), Videoland (voor Nederlandse films en series, 8,99 euro per maand), NLZiet (om tv-programma's terug te kijken, 7,95 euro per maand) en Plex (voor eigen films en series, gratis). Deze diensten zijn ook handig voor tijdens het sporten: ik zet een serie op en kan vervolgens op mijn hometrainer een virtuele berg beklimmen.

Oh: een gameconsole is ook een enorm goed apparaat om lekker binnen te blijven. Een paar tips die dit jaar uitkwamen: The Witness (slimme puzzelgame, 36 euro), Uncharted 4: A Thief’s End (prachtig avontuur van een schatzoeker voor de PlayStation 4, 30 euro), Overwatch (spetterende shooter, 30 euro) en Watch Dogs 2 (soort Grand Theft Auto maar dan met hackers, 59 euro). Daar ben je wel even zoet mee.

En als je toch nog iets van de buitenwereld wilt zien?

Dan komt virtual reality van pas. Installeer de Google Cardboard-app, koop een kartonnen VR-bril (vaak niet duurder dan een tientje) en stop je telefoon erin. Vervolgens selecteer je in de Cardboard-app de functie Google Earth en kies je een locatie uit. Daarna kun je lekker ongestoord rondkijken in bijvoorbeeld Amsterdam, Moskou of São Paulo.

Zonder dollen: we zullen allemaal nog wel eens het huis uit moeten. Voor een etentje, borrel of andere gelegenheid. In 2017 probeer ik die momenten wat te beperken, met diensten waarmee ik lekker thuis kan blijven en die het leven wat gemakkelijker maken. Hopelijk heb je er ook wat aan.