Hoe werken de nieuwe Instant Apps in Android?

Hoe werken de nieuwe Instant Apps in Android?

20-05-2016 11:15 Laatste update: 27-04-2018 06:05

De nieuwe Android-versie laat je meteen delen van apps gebruiken zonder dat je hele app hoeft te installeren. Hoe werkt dat?

"Ah, het is dus gewoon een website?" is één van de eerste logische reacties op de nieuwe Instant Apps in Android N. Maar niets is minder waar: Google maakt niet gebruik van mobiele websites, maar laat je een 'echte app' gebruiken. Door een klein gedeelte van de Android-app te downloaden en op je smartphone uit te voeren, kun je hem gebruiken zonder de app daadwerkelijk te installeren. Om dat mogelijk te maken, werkt Google nauw samen met een selecte groep ontwikkelaars om hun apps aan te passen. Een app wordt eigenlijk in stukjes opgedeeld: denk aan de startpagina, het menu en de verschillende secties. Het stukje dat jij wilt bekijken, wordt direct op je telefoon gedownload. Dit neemt nooit meer dan een paar megabyte in. Verslaggever Merijn Doggen legt hier uit hoe dat werkt:

Het idee achter Instant Apps is om Android-gebruikers een betere ervaring te bieden. Hoe vaak klik je op een linkje om vervolgens bij een slechte mobiele website van het bedrijf uit te komen? Volgens Google is het beter om dan tijdelijk de echte app aan te bieden, zodat gebruikers gemakkelijker hun zaken kunnen regelen. In de praktijk werkt Instant Apps zo: je ontvangt een linkje naar een huurwoning op een website. Door op de link te drukken, wordt een stukje van de app gedownload en opgestart. Je kunt door de app navigeren en op een interessante woning reageren. Alle onderdelen van de app werken: bladeren door foto's, de woning op een kaart van Google Maps bekijken of het menu openen. Hetzelfde principe geldt bijvoorbeeld ook voor apps om te parkeren of nieuw

Automatisch ingelogd

Heb je een account bij de betreffende website? Dan word je automatisch ingelogd. Hiervoor maakt Google gebruik van Smart Lock, een technologie van Android die kijkt of het e-mailadres dat je met Android gebruikt overeenkomt met het account van de website. Als dat zo is, word je automatisch ingelogd. Onder andere Netflix maakt al van deze technologie gebruik.

Als je klaar bent met de app, veeg je hem uit het multitaskvenster. De app wordt uit het cachegeheugen verwijderd en neemt geen ruimte meer in op je apparaat. Als je de app op een later moment nog wilt gebruiken, kun je hem in het multitaskvenster laten staan. Het is dan mogelijk om tussen apps te wisselen: bijvoorbeeld om informatie van de ene app naar de andere app te kopiëren.

Onder andere Disney, nieuwssite Buzzfeed en verhalensite Medium experimenten met Instant Apps. "Met maar één klik op een url is je app direct beschikbaar voor meer dan een miljard Android-gebruikers", aldus Ellie Powers van Google tegen de aanwezige ontwikkelaars op de conferentie. "We kunnen niet wachten om deze technologie met jullie te delen."

Bekijk video's vanaf Google I/O op ons YouTube-kanaal