Hyperloop-wedstrijd uitgesteld: TU Delft moet geduld hebben

Hyperloop-wedstrijd uitgesteld: TU Delft moet geduld hebben

18-07-2016 07:55 Laatste update: 08:17

Het Hyperloop-team van TU-Delft moet nog even wachten. SpaceX heeft de Hyperloop-wedstrijd uitgesteld tot eind januari 2017.

Onlangs waren we erbij toen het team van TU Delft zijn Hyperloop-capsule aan het publiek onthulde. Het team veroverde met de capsule eerder dit jaar een tweede plaats in de Hyperloop-wedstrijd van SpaceX en stond te popelen om ergens in augustus naar Californië af te reizen voor de finale. Maar SpaceX heeft de wedstrijd dit weekend uitgesteld tot eind januari 2017. Er is voor uitstel gekozen omdat veel teams nog meer tijd nodig hebben om hun ontwerpen te verfijnen. Van 27 tot en met 29 januari zullen de teams hun schaalmodelcapsules testen op een door SpaceX gebouwde testbaan in het Californische Hawthorne.

De SpaceX Hyperloop-wedstrijd heeft sinds 2013 universiteitsteams aangespoord om ideeën te ontwikkelen voor het Hyperloop-transportsysteem van de toekomst. De Hyperloop is een zwevende hoge snelheidstrein in een vacuüm buis, waardoor de luchtweerstand nagenoeg nul is en de capsule in theorie snelheden tot 1200 kilometer per uur kan bereiken. Een ritje Hyperloop van Amsterdam naar Parijs zou in 30 minuten afgelegd kunnen worden. Althans, in theorie.

Niet alleen moeten de concepten getest worden, maar een dichtbevolkt land als Nederland leent zich slecht voor een infrastructuur met een vacuüm buis, zelfs onder de grond, want ook daar is Nederland al dicht gebouwd. Een toekomstig Hyperloopsysteem zal meer kans hebben in landen als Azië en Australië waar er nog grote open ruimtes zijn.