'Ik ben de bedenker van de Bitcoin'

'Ik ben de bedenker van de Bitcoin'

02-05-2016 07:30 Laatste update: 27-04-2018 07:07

Eindelijk lijkt bekend wie de mysterieuze Bitcoin-bedenker met de schuilnaam Satoshi Nakamoto is. Craig Wright geeft nu toe dat hij het is.

Het was jarenlang een groot raadsel. Wie was toch Satoshi Nakamoto, de anonieme bedenker van de Bitcoin? Journalisten en andere geïnteresseerden stortten zich in vaak maanden durende speurtochten op zoek naar de identiteit van de mysterieuze bedenker van de virtuele munt.

Aan alle speculatie lijkt nu een eind te komen. De Australische ondernemer Craig Wright heeft tegenover de BBC en The Economist bekendgemaakt dat hij de bedenker van de Bitcoin was, die tot nu toe alleen onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto bekend stond. Vooraanstaande personen uit de Bitcoin-gemeenschap bevestigen Wrights verhaal.

Sleutels uit begindagen

Om zijn claim verder te onderbouwen liet Wright tijdens zijn ontmoeting met de BBC zien dat hij beschikt over cryptografische sleutels die dateren uit de begindagen van de Bitcoin. De betreffende sleutels werden gebruikt bij het ‘mijnen’ van blokken Bitcoins waarvan bekend is dat ze toebehoren aan Satoshi Nakamoto.

Craig Wright werd al enige malen genoemd als mogelijke Satoshi Nakamoto. Eind vorig jaar schreven de Amerikaanse media Wired en Gizmodo dat hij de bedenker van de cryptomunt was. Enkele uren later deed de Australische politie een inval in Wrights huis in Sydney.

Anderen

Tal van namen van mogelijke Bitcoin-bedenkers passeerden de afgelopen jaren de revue. Zo geloofde menigeen dat de Hongaarse Amerikaan Nick Szabo schuilging achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Szabo was betrokken bij een voorloper van de Bitcoin, zijn denkbeelden sloten aan bij de Bitcoin-ideologie en het stond vast dat hij in de begindagen van de Bitcoin meehielp met het verbeteren van de code.

Een andere (wat minder serieuze) ‘verdachte’ was de Japanse Amerikaan Dorian Satoshi Nakamoto. Newsweek meende zeker te weten dat deze man die in 1959 van Japan naar Amerika verhuisde, degene was die de Bitcoin had bedacht. Dat hij aanvankelijk nogal boos reageerde toen de Newsweek-journalist voor zijn deur stond, leek één en ander alleen maar te bevestigen.

400 miljoen euro waard

Satoshi Nakamoto heeft naar schatting een miljoen Bitcoins. Met de huidige koers zijn die zo'n 400 miljoen euro waard. Wright was zelf liever onbekend gebleven. "Ik denk niet dat ik het aan iemand verschuldigd ben om mezelf bekend te maken", zegt hij. "Niemand hoeft te weten wie Bitcoin bedacht heeft, en het is mijn recht om het geheim te houden."

Wright kwam eind oktober via Skype aan het woord tijdens een Bitcoin-conferentie en verklaarde toen slechts: "Ik ben al een lange tijd [bij Bitcoin] betrokken."