Ikea komt met slimme verlichting

Ikea komt met slimme verlichting

26-09-2016 13:09 Laatste update: 27-04-2018 02:59

Ikea lanceert een collectie slimme ledlampen, lichtdeuren en lichtpanelen. Ze verschijnen volgend jaar ook in Nederland.

De nieuwe Smart Lighting-collectie van Ikea bestaat uit ledlampen, lichtpanelen en deuren met geïntegreerde verlichting voor opbergkasten en keukenkastjes. Vanaf volgende maand is de collectie te koop bij Ikea in Zweden, Tsjechië, Italië en België, maar de Nederlandse introductie volgt pas in april 2017.

De nieuwe ledlamp, genaamd TRÅDFRI, past in iedere standaard fitting. Er zijn geen extra stekkers nodig. "De technologie voor het dimmen of schakelen tussen verschillende kleuren licht is in de ledlamp zelf verwerkt", aldus Ikea. De lampen laten je switchen tussen koud en warm licht. Koud licht is beter om bij te leren en bij warm licht kom je sneller tot rust. De meegeleverde afstandsbediening laat je tien lichtbronnen tegelijk bedienen.

Ikea werkt nog aan een app waarmee de lampen ook zijn te bedienen. Wanneer die app verschijnt is volgens een woordvoerder nog niet bekend. De Smart Lighting-producten maken gebruik van het open-standaard-protocol Zigbee Light Link.

Draadloos opladen

Ikea werkt aan meer 'slimme' apparaten. Zo lanceerde het vorig jaar zijn eerste producten die smartphones draadloos kunnen opladen. Bekijk hieronder de Uitpakparty van de Ikea-lamp met draadloze oplader.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal voor meer Uitpakparty's