Intel blundert en waarschuwt: stop met updaten

Intel blundert en waarschuwt: stop met updaten

23-01-2018 09:44 Laatste update: 26-04-2018 14:04

Intel vraagt om bepaalde updates die een beveiligingslek in zijn chips moet dichten, toch maar even niet te installeren.

Intel heeft grote moeite om de beveiligingslekken Meltdown en Spectre te dichten. Door deze lekken is iedere chip die Intel sinds 1995 maakte, kwetsbaar voor datadiefstal.

Intel beloofde de boel snel te repareren en rolde begin januari een firmware update uit. Maar op 11 januari bleken die updates voor problemen te zorgen: computers werden traag en startten ineens ongevraagd opnieuw op. Bovendien vertonen computers 'onvoorspelbaar' gedrag, meldt vice-president Navin Shenoy in een blog.

Test-update verder testen

Dit weekend kwam Intel met een testversie van een nieuwe update die de problemen met de originele update moesten verhelpen. Maar ook dat is nog geen definitieve oplossing. De test-update is veelbelovend maar moet nog verder worden getest. Later deze week hoopt het bedrijf meer te kunnen zeggen over wanneer er een oplossing beschikbaar moet zijn voor iedereen. 

Waakzaam

Intel vraagt ondertussen aan bedrijven en consumenten om de originele update in ieder geval niet meer te gebruiken, vanwege de problemen die erdoor worden veroorzaakt. In de tussentijd moeten zij uiterst waakzaam zijn, schrijft Shenoy, die ondanks dit alles consumenten aanraadt om hun systemen te blijven updaten. Intel beloofde 8 januari dat het voor het eind van deze maand alle chips die in de afgelopen vijf jaar gemaakt zijn, van een update zal voorzien

'Bagger'

Het geklungel van Intel kan op weinig begrip rekenen bij sommige prominenten in de techwereld. Linus Torvalds, de ontwerper van besturingssysteem Linux, kraakt in een openbaar gemaakte mailwisseling met een techneut van Amazon de pogingen van Intel volledig af. De oplossingen van het bedrijf noemt hij 'COMPLETE EN VOLSLAGEN BAGGER'.

Torvalds, bekendstaat om z'n uitgesproken mening, vraagt zich verder af of er 'iemand is die met Intel praat en ze heeft verteld dat ze f*cking [sic] krankzinnig zijn'. 

Windows, Android, iOS, Mac

Onder andere Microsoft, Google en Apple hebben al eigen updates uitgebracht die apparaten gedeeltelijk beschermen tegen de beveiligingsgaten in chips. Windows-gebruikers hebben de beveiligingsupdate van januari, Android-gebruikers de security-patch van 5 januari, iPhones en iPads iOS 11.2.2 en Mac-gebruikers versie 10.13 van Apples besturingssysteem. 

In sommige gevallen is het nog noodzakelijk om een update van Intel te installeren om je volledig te beschermen. Deze krijgt je binnen via het updatecentrum van jouw apparaat.

Zo bescherm je jouw apparaten tegen Meltdown en Spectre

Vanavond: live over de tech-trends van 2018

Alles over slimme assistenten en smart home: kijk vanavond (23 januari) om 20:30 op Bright.nl naar onze livestream over de tech-trends van dit jaar. Stuur ons alvast je vragen. Dat kan naar redactie@bright.nl, via @bright op Twitter of onze Facebook-pagina.