Intel: herstartproblemen na update voor chiplekken

Intel: herstartproblemen na update voor chiplekken

12-01-2018 09:20 Laatste update: 26-04-2018 14:35

De updates die pc's beschermen tegen lekken in de chip zorgen voor problemen.

Gebruikers die de updates hebben geïnstalleerd klagen dat hun computer regelmatig plotseling opnieuw opstart. Intel bevestigt de problemen en stelt dat het maar van 'enkele klanten' een melding heeft ontvangen. De problemen komen volgens het bedrijf vaker voor bij mensen die een specifieke chip van Intel hebben: de zogeheten Broadwell- of Haswell-chip.

Gebruikers melden dat hun computer plotseling opnieuw opstart, soms wel meerdere keren per dag. Het is vooralsnog onduidelijk waarom dit gebeurt, maar Intel zegt dat het aan een oplossing - een nieuwe update - werkt.

Apparaten worden trager

Intel brengt updates uit voor chips die in de afgelopen vijf jaar zijn gemaakt. Of Intel-processoren ouder dan vijf jaar ook een update krijgen, is nog niet bekend. De updates worden geïnstalleerd via je besturingssysteem: Windows of MacOS. De updates kunnen, afhankelijk van de leeftijd van je chip en wat je op jouw computer doet, het apparaat tot zo'n 30 procent langzamer maken. Intel heeft dat ook bevestigd, maar stelde wel dat dit afhankelijk is van wat iemand op een computer doet. 

De updates

Onder andere Microsoft, Google en Apple hebben al updates uitgebracht die apparaten beschermen tegen de chiplekken. Windows-gebruikers hebben update KB4056892, Android-gebruikers de security-patch van 5 januari en Mac-gebruikers versie 10.13 van Apples besturingssysteem. 

iPhones en iPads hebben nog een update ontvangen, iOS 11.2.2, waarmee een kwetsbaarheid in de Safari-browser wordt gedicht. Op die manier kunnen wachtwoorden niet worden gestolen als iemand een gevaarlijke website bezoekt

Zo bescherm je jouw apparaten tegen Meltdown en Spectre