Internettoegang is nu een basaal mensenrecht

Internettoegang is nu een basaal mensenrecht

05-07-2016 10:01 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Landen die opzettelijk de internettoegang van hun inwoners verstoren, maken zich schuldig aan mensenrechtenschending.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft een niet-bindende resolutie aangenomen waarin landen veroordeeld worden die de internettoegang van hun inwoners bewust verstoren of wegnemen. De VN bestempelde internettoegang eerder al als een fundamenteel mensenrecht, en versterkt zijn positie met de vrijdag aangenomen resolutie.

De resolutie werd door een meerderheid van meer dan 70 van de VN-leden aangenomen. Toch steunt een minderheid de resolutie niet: onder meer Rusland, China, Saudi-Arabië, Zuid-Afrika en India stemden niet voor. De landen willen dat de VN een deel van de resolutie schrapt, waarin “maatregelen tegen het voorkomen of verstoren van de toegang tot internet ondubbelzinnig worden veroordeeld”.

Druk op overheden

Hoewel de VN dit soort resoluties niet wettelijk af kan dwingen, zet het wel druk op overheden en is het een steun aan actiegroepen voor online vrijheid overal ter wereld. Verschillende landen zijn de laatste tijd het internet gaan afknijpen. Zo werden in Turkije de toegang tot Facebook en Twitter landelijk geblokkeerd na de recente aanslag op de luchthaven in Istanboel, en blokkeerde Algerije sociale media tijdens een examenweek, om spieken tegen te gaan.

Steeds meer westerse landen voeren ondertussen maatregelen als netneutraliteit door, waarin een onbelemmerde toegang tot het internet wettelijk wordt geregeld. Zo’n wet is in onder meer Europa en de VS al van kracht. Digitale rechtengroepen verwelkomen de resolutie van de VN.

“De resolutie is een broodnodige reactie op de online vrijheid van meningsuiting, die in delen van de wereld steeds meer onder druk komt te staan”, [schrijft][2] Thomas Hughes van Article 19, een groep die strijd voor vrijheid van expressie en informatie. “We zijn teleurgesteld dat democratieën als Zuid-Afrika, Indonesië en India hebben gestemd voor amendementen die de online vrijheid van expressie verzwakken”, aldus Hughes.