Jaguar ziet stuur van de toekomst als persoonlijke assistent

Jaguar ziet stuur van de toekomst als persoonlijke assistent

04-09-2017 07:31 Laatste update: 26-04-2018 18:12

Het stuur wordt je persoonlijke assistent met kunstmatige intelligentie, denkt Jaguar.

De automaker heeft een concept laten zien voor het 'stuur van de toekomst' tijdens een eigen event over futuristische autotechnologie. Het nieuwe stuur heet 'Sayer', vernoemd naar een Jaguar-ontwerper die tussen 1951 en 1970 bij het bedrijf werkte. Het is niet meer dan een spraakassistent in de vorm van een futuristisch ogend stuur.

Sayer zet je volgens Jaguar normaal gesproken in huis neer, waarna je hem meeneemt als stuur als je auto gaat rijden. De automaker ziet daarnaast een toekomst waarin je mogelijk niet meer één auto bezit, maar lid bent van een on-demand service waarmee je een auto bestelt als je hem nodig hebt. Die deel je dan met anderen. "Sayer is mogelijk het enige onderdeel van de auto dat je bezit."

Wekker en assistent

Het stuur is voorzien van kunstmatige intelligentie en kan via spraakbediening 'honderden taken' uitvoeren. Jaguar ziet een toekomst voor zich waarin de gebruiker een afspraak doorgeeft aan Sayer. Het stuur zorgt dan dat je op tijd wordt gewekt en dat er een auto voor komt rijden die je naar je bestemming brengt.

Sayer wordt toegevoegd aan een nieuwe concept-auto van Jaguar, de Future-Type. De vraag is of het slimme stuur ooit écht in auto's te vinden zal zijn. Meer dan een concept is het nu nog niet.