Japanners maken schermpje voor op de huid

Japanners maken schermpje voor op de huid

19-02-2018 10:41 Laatste update: 26-04-2018 13:33

Deze pleister met een rekbaar led-schempje meet en toont de hartslag en ademhaling van de drager.

Japanse wetenschappers ontwikkelen een rekbaar pleisterschermpje. Het bestaat uit een grid van 16 bij 24 micro-leds, die zijn bevestigd op een rekbare bedrading. Dat grid is vervolgens op een stuk dun rubber geplakt en de complete pleister is nog geen millimeter dik. In de pleister zit bovendien een lichtgewicht sensor die uit een ademende nanomesh-elektrode bestaat. 

De pleister met display kan op de huid van een patiënt geplakt worden om met de ingebouwde elektrodes allerlei medische gegevens zoals hartslag, temperatuur en ademhaling te meten en weer te geven. Familieleden kunnen ook op afstand een emoji naar de pleister sturen. De pleister is een week op de huid te dragen zonder dat de huid gaat irriteren. Het huidige prototype kan zelfs een elektrocardiogram meten.

De Japanse wetenschappers denken dat hun pleister in de toekomst ook door medewerkers in bijvoorbeeld de bouw is te gebruiken voor het raadplegen van handleidingen. Ook zouden sporters ze kunnen gebruiken voor het meten van hun hartslag of het volgen van routes.  

De wetenschappers gebruiken conventionele fabricageprocessen om de pleister te maken. De Japanse drukwerk gigant Dai Nippon Printing, die het project ondersteunt, wil de pleisters binnen drie jaar op de markt brengen.