Japanse toiletmakers maken afspraken over super-wc's

Japanse toiletmakers maken afspraken over super-wc's

19-01-2017 08:51 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Om verwarde buitenlanders van dienst te zijn gaan de producenten van Japanse super-wc's de gebruikte symbolen standaardiseren.

De Japanse brancheorganisatie van wc-producenten heeft acht symbolen bedacht die stuk voor stuk staan voor de verschillende, basale features die Japanse super-wc's in huis hebben. Denk daarbij aan knoppen voor 'doorspoelen (groot)', 'doorspoelen (klein)', 'anus schoonmaken', 'drogen' en 'wc-bril omlaag/omhoog'.

"Als buitenlandse toeristen gebruikmaken van publieke toiletten, bijvoorbeeld in hotels en bij bezienswaardigheden, dan is het moeilijk voor hen om de betekenis van de verschillende knoppen te doorgronden", motiveert de Japanse brancheorganisatie van wc-producenten de keuze voor de nieuwe, uniforme symbolen.

Uit onderzoek in 2014 bleek dat veel toeristen geen idee hadden hoe ze een Japanse wc moesten gebruiken. Uit pure wanhoop bleken verdacht veel toeristen uiteindelijk maar op de noodknop te drukken. De branchevereniging van wc-producenten hoopt dat de nieuwe symbolen zullen leiden tot een 'toiletomgeving die iedereen met gemoedsrust kan gebruiken'.