'Jonge Uber-hacker kreeg ton zwijggeld'
Nieuws

'Jonge Uber-hacker kreeg ton zwijggeld'

donderdag 07 december 2017 11:38

De 20-jarige hacker die toegang kreeg tot de privédata van 57 miljoen Uber-gebruikers, ontving 100.000 dollar om zijn mond te houden.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van verschillende bronnen. Uber heeft naar verluidt de 20-jarige hacker betaald via HackerOne, een door Nederlanders opgericht platform waar hackers kwetsbaarheden in software aan bedrijven melden. Voor die meldingen worden ze betaald, en die betalingen worden ook wel een 'bug bounty' genoemd.

Hoewel hackers normaal gesproken via HackerOne tussen de 5000 en 10.000 euro ontvangen, bood Uber de jongen 100.000 dollar (bijna 85.000 euro) aan om een geheimhoudingsovereenkomst te tekenen om te zwijgen over de hack. Ook zou Uber zijn computer hebben onderzocht of hij daadwerkelijk alle gestolen data van zijn apparaat had verwijderd.

Moeder

De 20-jarige jongen zou nog bij zijn moeder wonen en haar helpen om de rekeningen te betalen. Uber zag daarom af van aangifte, zeggen bronnen tegen Reuters, omdat de jongen volgens het bedrijf 'geen gevaar' vormde.

De jongen zou wel een tweede persoon hebben betaald om toegang te krijgen tot Ubers Github, een platform waar ontwikkelaars samen aan apps werken. Daar vond de 20-jarige de wachtwoorden om de toegang te krijgen tot de database van Uber, met privégegevens van de 57 miljoen gebruikers. Github stelt in een reactie dat het platform niet aanraadt om wachtwoorden, encryptiesleutels of andere vormen van authenticatiemiddelen nooit in de programmeercode op te slaan. 

Onderzoek privacywaakhond

Ondanks dat het aantal Britse slachtoffers van de hack al door Uber is bevestigd, houdt de Nederlandse tak van het bedrijf de kaken stijf op elkaar. Het bedrijf wil nog steeds niet zeggen hoeveel Nederlanders er tussen de 57 miljoen buitgemaakte accounts zitten. 

De Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens leidt het onderzoek naar de hack bij Uber. Bij de hack zijn volgens Uber namen, e-mailadressen en telefoonnummers van klanten en chauffeurs buitgemaakt.

De hack werd eerst stilgehouden door het bedrijf maar omdat er een nieuwe ceo is die graag schoon schip wil maken, komt het lek alsnog aan het licht.

Lees ook:

Uber zwijgt over Nederlandse hackslachtoffers

Hackersplatform van Nederlanders haalt 40 miljoen op

Volg het nieuws terwijl het gebeurt op RTLNieuws.nl. De laatste berichten uit binnen- en buitenland. Politiek, sport, economie, opmerkelijk nieuws en video.

Nieuwsbrief