Jongeren in psychiatrische kliniek na sexting

Jongeren in psychiatrische kliniek na sexting

24-01-2017 17:50 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Tientallen jongeren zijn na sexting in een psychiatrische kliniek beland. Hun blootfoto's of seksfilmpjes werden verspreid via sociale media.

Dit blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs psychiatrische klinieken die deze jongeren behandelen. Jeugdkliniek Yes We Can Clinics zegt dat inmiddels 25 procent van de meisjes die ze behandelen, klachten hebben door sexting.

Bij het Centrum Seksueel Geweld in Utrecht, centrum voor jeugdpsychiatrie Karakter en ggz-instelling Pro Persona gaat het om tientallen jongeren per jaar. Ook andere instellingen, zoals Rivierduinen en Kinder- en Jeugdtraumacentrum Haarlem, zien jaarlijks tien tot tientallen jongeren met zware psychische problemen door uitgelekte sextingfoto's.

Het is een nieuwe groep cliënten die zich tot twee jaar geleden niet meldde, zeggen deskundigen. Doordat slachtoffers vaak niet durven te praten over wat hen is overkomen, worden de psychische gevolgen steeds erger. "Wij zien de afgelopen jaren in onze behandelkamers steeds vaker mensen die kampen met de gevolgen van sexting", zegt Rik Knipschild, psychotraumatoloog bij Karakter. "Jongeren kunnen in een sociaal isolement terechtkomen en depressieve klachten krijgen."

Trauma

Iva Bicanic, van het Landelijk Centrum Seksueel Geweld, zegt dat de impact van een uitgelekte foto te vergelijken is met een trauma. "Deze jongeren ontwikkelen PTSS-achtige klachten. Ze zijn in permanente staat van alertheid en hebben herbelevingen. Hun hele leven wordt erdoor beheerst."

De RTL Nieuws-onderzoeksredactie sprak met Anne (21) en Liza (22). Hun verhalen hebben gelijkenissen: allebei stuurden ze een sexy foto naar een jongen en die foto's zijn uitgelekt. Beide vrouwen werden opgenomen in Yes We Can Clinics, een jeugdkliniek voor jongeren met gedragsstoornissen. "Ik durfde niemand meer onder ogen te komen", vertelt Anne nu. "Ik ging nog wel naar school, maar in de pauze sloot ik me op op het toilet. De angst beheerste mijn leven zó, dat ik niet meer verder wilde."

Chanteren

Deskundigen vrezen dat deze groep cliënten groter wordt. 8 tot 10 procent van de middelbare scholieren heeft weleens een sexy foto of filmpje van zichzelf verstuurd. Als die foto uitlekt, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Vooral als het slachtoffer alleen komt te staan, zegt Knipschild. "Het is belangrijk dat jongeren hierover praten, met ouders of leerkrachten. Doe je dat niet, dan gaat het van kwaad tot erger en kunnen anderen je ermee gaan chanteren of bedreigen."