Justitie VS: Brein achter torrentsite KickassTorrents opgepakt

Justitie VS: Brein achter torrentsite KickassTorrents opgepakt

21-07-2016 03:57 Laatste update: 27-04-2018 04:32

Een 30-jarige Oekraïner die het brein zou zijn achter de illegale downloadsite KickassTorrents is in Polen gearresteerd.

De man, Artem Vaulin, is woensdag door de Poolse politie opgepakt, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Amerika wil Polen om zijn uitlevering vragen. Vaulin wordt door de VS gezien als het brein achter KickassTorrents en de ontwerper van de originele website. Hij wordt vanwege zijn betrokkenheid bij de torrentsite beschuldigd van auteursrechtenschending en medeplichtigheid bij witwassen. De Oekraïner kan in totaal een maximale celstraf van 25 jaar krijgen. 

Via KickassTorrents worden volgens de Amerikaanse justitie ruim een miljard auteursrechtelijk beschermde bestanden verspreid. Per jaar zou de site tussen 12,5 en 22,3 miljoen dollar aan advertentie-inkomsten binnenhalen. KickassTorrents is donderdagochtend op meerdere van zijn webadressen onbereikbaar, maar tal van kopieën van de site zijn nog wel online. Enkele van deze proxy's bevinden zich op servers in Nederland.  

Met hulp van Apple

De Amerikaanse opsporingsdiensten kwamen Vaulin op het spoor doordat ze zich voordeden als een potentiële adverteerder. Daardoor kwamen ze achter een bankrekeningnummer. Ook overhandigde Apple na een verzoek de persoonsgegevens behorende bij een verdacht IP-adres. Dat IP-adres werd gebruikt bij een iTunes-transactie en kwam overeen met het IP-adres waarmee werd ingelogd op het Facebook-account van KickassTorrents. 

KickassTorrents ging in 2008 van start en staat volgens Alexa.com op plaats 68 in de ranglijst van meestbezochte websites ter wereld. De site passeerde vorig jaar The Pirate Bay als populairste torrentsite.