Kaspersky wil 'nepexpert' Nieuwsuur voor rechter slepen
Nieuws

Kaspersky wil 'nepexpert' Nieuwsuur voor rechter slepen

dinsdag 06 februari 2018 15:25

Beveiligingsbedrijf Kaspersky wil Rian van Rijbroek, co-auteur van het boek 'De wereld van Cybersecurity en Cybercrime', aanklagen wegens laster.

De Telegraaf publiceerde afgelopen weekend een interview met Van Rijbroek, waarin ze stelt het wifi-netwerk van Kaspersky te hebben gehackt en daar aanwijzingen heeft gevonden dat er een Russische spion in de Tweede Kamer zit. Kaspersky is een Russisch bedrijf.  "We nemen dit zwaar op", zegt Martijn van Lom, directeur van Kaspersky Nederland, tegen RTL Nieuws.

"Ze beschuldigt ons openbaar van zaken die niet waar zijn en de Telegraaf geeft haar een podium", aldus Van Lom. "En dat terwijl ze een week ervoor werd ontmaskerd omdat ze dingen zegt die aantoonbaar niet kloppen." Van Lom doelt op het optreden van Van Rijbroek in Nieuwsuur. In de uitzending van vorige week maandag zei ze dat de DDoS-aanvallen op banken een voorbode zijn voor pinautomaten die geld zouden gaan uitspuwen. Ook raadde ze iedereen aan de mobiele app van de bank niet te gebruiken omdat smartphones onveilig zijn.

Rectificatie eisen

Kaspersky is voornemens een civiele procedure tegen Van Rijbroek te starten. Met de rechtszaak wil het bedrijf een rectificatie eisen. In welke vorm deze door Van Rijbroek moet worden gepubliceerd, is nog niet bekend. Zowel Van Rijbroek ‚Äčals de Telegraaf waren niet direct bereikbaar voor commentaar. Van een schadevergoeding is op dit moment geen sprake, zegt Van Lom.

Kaspersky heeft een uitgebreid intern onderzoek laten uitvoeren of de beweringen van Van Rijbroek kloppen. Uit het onderzoek blijkt dat er geen vreemde activiteiten binnen het netwerk zijn aangetroffen. "Zoals we al hadden verwacht", aldus Van Lom. "Bij vreemde activiteit in ons netwerk krijgen we direct een melding." Volgens Van Lom schaadt Van Rijbroek het aanzien van Kaspersky en daarom spant hij een civiele zaak aan.

Sterke zaak

Volgens advocaat Peter Plasman heeft het bedrijf een sterke zaak. Sterker nog, volgens hem had Kaspersky ook kans gemaakt om gelijk te halen bij de rechter als het bedrijf had besloten aangifte te doen bij de politie van laster, waarna het mogelijk een strafzaak was geworden. 

"Als Kaspersky met zijn onderzoek kan aantonen dat het niet is gehackt, dan moet Van Rijbroek aantonen dat ze bij het bedrijf is binnengedrongen", zegt hij over een mogelijke strafzaak. Ook bij de civiele zaak die Kaspersky start zal ze dat moeten aantonen. 

Plasman vindt het begrijpelijk dat Kapsersky juridische stappen onderneemt: "De uitspraken van Van Rijbroek raken de kernactiviteiten van Kaspersky en schaadt hun naam. Het kost hen mogelijk zelfs klanten. Als ze deze uitspraken alleen doet om op te vallen of interessant te doen, dan kan ze een probleem hebben."

Volg het nieuws terwijl het gebeurt op RTLNieuws.nl. De laatste berichten uit binnen- en buitenland. Politiek, sport, economie, opmerkelijk nieuws en video.

Nieuwsbrief