Kleinste 4G-smartphone is grote hit op Kickstarter

Kleinste 4G-smartphone is grote hit op Kickstarter

09-05-2017 12:39 Laatste update: 26-04-2018 21:18

De Jelly is de kleinste 4G-smartphone ter wereld, half zo klein als de iPhone.

Precies een week geleden verscheen Jelly op crowdfundplatform Kickstarter en intussen zijn er bijna 7000 toestellen verkocht en staat de teller op 621.000 dollar. Veel aandacht voor een toestelletje met een scherm van slechts 6 centimeter doorsnee.

Wat maakt nu dat deze telefoon zo in trek is? "Het wijkt af van de standaard", zegt Tim Wijkman, smartphone-expert bij Telecompaper en eigenaar van de meest volledige telefoonverzameling van Nederland. "Het heeft de functionaliteit van een smartphone, maar is vooral een hebbedingetje. Leuk om te zien en uniek, dat maakt het tot een begeerlijke gadget."

Om het hebbedingetje te hebben, heb je bovendien geen grote portemonnee nodig: voor 80 dollar bestel je hem. Al is dat volgens Wijkman nog niet eens heel weinig. "Voor een paar tientjes meer heb je een volwaardige Wiko of Alcatel." Daarmee doelt hij op goedkope smartphones met een normaal formaat. 


Tegen de trend in

Wat de Jelly vooral aantrekkelijk maakt, is dat hij tegen de trend in gaat van steeds maar groter wordende smartphones. "De nieuwe Samsung S8+ heeft een scherm van 6,2 inch. Dat zouden we een paar jaar geleden nog een tablet noemen", zegt Wijkman. Deze anti-reactie zorgt ervoor dat mensen er graag over lezen en er een willen hebben.

De aandacht doet denken aan de hype die in februari ontstond bij de presentatie van de 'nieuwe oude Nokia 3310'. Daarmee kan je niet veel meer dan bellen en sms’en. De Jelly is een volwaardige smartphone. Als 'hoofdsmartphone' maakt Jelly niet zoveel kans, denkt Wijkman, maar als telefoon voor erbij wel. "Als je naar een festival gaat, of gaat kamperen, kan je deze nog wel in de modder laten vallen."

Ondanks de grootschalige aandacht, moeten we het succes van Jelly niet overdrijven. "De meeste fabrikanten vinden het pas interessant worden vanaf 10.000 stuks. Dan kan je beter onderhandelen op de prijs van onderdelen." En, ter vergelijking, in de eerste drie maanden van het jaar verkocht Apple 50,8 miljoen iPhones. Analisten vonden dat een tegenvallend kwartaal. 

Onlangs testten we twee budgettoestellen van Alcatel en Wiko, die minder dan 200 euro kosten:

Like Bright.nl op Facebook voor meer techvideo's.