'Komende jaren 5 miljoen banen weg door robots'

'Komende jaren 5 miljoen banen weg door robots'

18-01-2016 11:08 Laatste update: 27-04-2018 09:41

Door automatisering en de opkomst van robots zullen er tot en met 2020 netto vijf miljoen banen verdwijnen. Dat kan slecht uitpakken voor vrouwen.

Dat stelt het World Economic Forum in het rapport ‘The Future of Jobs’ (pdf). De denktank verwacht dat er in de periode 2015-2020 zo’n 7,1 miljoen arbeidsplaatsen verdwijnen. Het gaat daarbij allang niet meer alleen om fabrieksarbeiders die worden vervangen door robots. In de meeste gevallen gaat het de komende jaren om administratieve functies en kantoorbanen die komen te vervallen.

Tegelijkertijd ontstaan er door de technologische ontwikkelingen ook weer nieuwe banen: 2 miljoen, schat het WEF. De denktank verwacht bijvoorbeeld dat de vraag naar programmeurs en ingenieurs flink zal toenemen.

Nadelig voor vrouwen

De ontwikkelingen kunnen nadelig uitpakken voor vrouwen, vermoedt het WEF. Omdat relatief weinig vrouwen een technische opleiding hebben gedaan en vrouwen juist zijn oververtegenwoordigd in banen waar de klappen gaan vallen (administratief werk, sales), zou er wel eens een eind kunnen komen aan de opmars van vrouwen op de werkvloer.

“Om een worst case scenario – gebrek aan geschikte arbeidskrachten, hoge werkloosheid en groeiende ongelijkheid – te voorkomen, is het nodig om de huidige werknemers nieuwe vaardigheden aan te leren”, stellen de opstellers van het rapport.