Kunstmatige intelligentie schreef het script voor deze korte film

Kunstmatige intelligentie schreef het script voor deze korte film

10-06-2016 14:39 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Wat krijg je als je kunstmatige intelligentie het script voor een korte film laat schrijven?

Kunstmatige intelligentie is slim genoeg om te kunnen voorspellen welk woord het volgende is dat je gaat typen. Maar wat als je die AI traint om niet het volgende woord te voorspellen, maar een scifi-scenario te schrijven? AI-onderzoeker Ross Goodwin van de New York University maakte een zelflerende kunstmatige intelligentie, Benjamin.

Het zogeheten neuraal netwerk kreeg alle scripts van scifi-films te lezen die Goodwin kon vinden. De kunstmatige intelligentie moest daarna een script schrijven volgens de richtlijnen van de Sci-Fi London 48 hour challenge. Daarbij draaien filmmakers binnen 48 uur van begin tot eind een korte film in elkaar, waar onder meer een bepaald voorwerp en specifieke zin tekst in moeten zitten.

De kunstmatige intelligentie ging met die voorwaarden aan de slag en genereerde snel een script. Regisseur Oscar Sharp ging er mee aan de slag, met als hoofdrolspeler Thomas Middleditch, bekend van de HBO-serie Silicon Valley. Resultaat is het even moeilijk te volgen als bijzondere Sunspring. Vrijwel totaal incoherent, maar volgens de regisseur is het bijzonder dat de AI de personages zo vaak ‘weet ik niet’ liet zeggen. Bekijk hier de hele korte film.