Lancering exoplaneetjager NASA uitgesteld
Nieuws

Lancering exoplaneetjager NASA uitgesteld

maandag 16 april 2018 22:29

SpaceX heeft de lancering van de NASA-satelliet TESS uitgesteld. TESS moet op jacht naar planeten waar leven mogelijk is.

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vanavond de lancering van de NASA-satelliet TESS ruim een uur voor de geplande liftoff uitgesteld. Het bedrijf zegt nog meer tests te willen uitvoeren. "De teams werken naar een geplande lancering op woensdag 18 april", meldt SpaceX

De TESS moet met een Falcon 9-raket van SpaceX de ruimte in worden geschoten. Het ruimtevaartuig is ontworpen om exoplaneten te ontdekken door kleine dipjes in de helderheid van sterren waar te nemen. De voorganger van TESS, het vaartuig Kepler, ontdekte twee derde van de 3700 exoplaneten die op dit moment bekend zijn. Doel van TESS is om 'buitenaardse werelden' te vinden. 

Exoplaneten beter in kaart

De verwachtingen van NASA zijn hoog. "TESS is NASA's volgende stap in het ontdekken van planeten buiten ons zonnestelsel, inclusief planeten waarop leven mogelijk is." Exoplaneten zijn planeten die rondom een andere ster dan de zon cirkelen. Meestal worden deze niet echt waargenomen, maar worden ze berekend. TESS moet de planeten beter in kaart kunnen brengen.

Na de lancering moet TESS minimaal twee jaar naar de sterren buiten ons stelsel turen.


Lees ook:

NASA vindt het wiel opnieuw uit voor planeetverkenners

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Nieuwsbrief