Lek in Skype laat hackers je pc overnemen

Lek in Skype laat hackers je pc overnemen

14-02-2018 10:26 Laatste update: 26-04-2018 13:33

Een fout in Skype laat criminelen je computer overnemen. Een oplossing duurt nog even: volgens Microsoft kost het 'te veel werk' om het lek direct te dichten.

De fout zit in het updateproces van Skype. Hackers kunnen dit lek misbruiken om de controle over de volledige computer te krijgen. Het lek zit in zowel de Windows- als MacOS-versie van Skype.

Om dit lek te misbruiken moet de Skype-gebruiker nog wel eerst zelf actie ondernemen, bijvoorbeeld door nietsvermoedend een malafide programma op de computer te installeren.

Te veel tijd

Tegen ZDNet zegt Microsoft dat het volledige updateproces moet worden herschreven om het lek te dichten. Daar gaat de softwaregigant niet aan beginnen, want dat zou 'te veel tijd' kosten. Deze tijd kan volgens Microsoft beter worden besteed aan de nieuwe versie van Skype. Daarin zou dit lek niet voorkomen.

Beveiligingsonderzoeker Stefan Kanthak heeft het lek vorig jaar september aan Microsoft gemeld. Hoewel het bedrijf aan hem bevestigt dat hackers via de fout in Skype inderdaad de computer kunnen overnemen, wacht Microsoft liever op de volledig nieuwe versie van Skype.

Alternatieven

Wanneer de nieuwe versie van Skype wordt uitgebracht, is nog niet bekend. Indien je (tijdelijk) een alternatief wilt gebruiken, kun je onder andere veilig videobellen met WhatsApp, FaceTime en Google Duo.

Lees ook:

Nieuw Flash-lek laat hackers pc's overnemen

Zonnepanelen te hacken: 'bedreiging voor energienetwerk'

Vibrator te hacken, lekt gevoelige data gebruikers