Lek in uTorrent laat hackers pc's overnemen

Lek in uTorrent laat hackers pc's overnemen

21-02-2018 08:44 Laatste update: 26-04-2018 13:33

Door een lek in het populaire downloadprogramma uTorrent kunnen hackers je computer overnemen.

De mensen achter uTorrent brengen later deze week een update uit die het lek dicht. Op dit moment wordt de update getest onder gebruikers van de betaversie van uTorrent. "Alle onze gebruikers krijgen de komende dagen automatisch de update", aldus BitTorrent Inc, het bedrijf achter het programma. 

Ransomware

De kwetsbaarheid zit in de Windows-versie van uTorrent en zijn webversie. Alleen al door het bezoeken van een gevaarlijke website zouden aanvallers de controle over je computer kunnen krijgen en bijvoorbeeld ransomware installeren.

Je kunt tijdelijk de browser-extensie NoScript (FireFox) gebruiken, die het uitvoeren van (eventueel gevaarlijke) code op websites blokkeert. Maar op sommige websites zorgt NoScript  voor problemen, waardoor de site niet meer goed werkt. Voor Chrome en Safari heb je respectievelijk Scriptsafe en JS Blocker. Later deze week moet je een melding krijgen van de update voor uTorrent. 

Transmission

Het lek in uTorrent is ontdekt door Tavis Ormandy, één van de beste hackers van Google. Hij noemt het lek ernstig. Ormandy vond eerder al een soortgelijk probleem in Transmission, een ander populair programma om torrentbestanden mee te downloaden.