Lekke telsoftware verkiezingen geschrapt

Lekke telsoftware verkiezingen geschrapt

01-02-2017 18:31 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Het kabinet verbiedt het gebruik van de onveilige software waarmee de stemmen van de Tweede Kamerverkiezingen werden opgeteld.

Het kabinet trekt na berichtgeving van RTL Nieuws de stekker uit de onveilige software waarmee al acht jaar lang de uitslag van de verkiezingen wordt berekend. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken erkent dat er de kans bestaat dat de verkiezingen worden gehackt: "Nu er internationaal ook aanwijzingen zijn dat bijvoorbeeld de Russen interesse zouden kunnen hebben in het verkiezingsproces moeten we, even voor de komende verkiezingen, terugvallen op het goede oude papier."

Systeem is lek

Eerder deze week onthulde RTL Nieuws dat het systeem waarmee in Nederland de stemmen worden geteld en de uitslag van de verkiezingen wordt berekend, zo lek is als een mandje. Hackers kunnen het systeem overnemen en bijvoorbeeld een partij zetels meer of minder geven.

Plasterk wil '100 procent uitsluiten' dat de verkiezingen worden gehackt. "Daarom deze toch vrij grote stap", aldus de minister, die zegt dat er hooguit een rekenmachine wordt gebruikt om alle stemmen bij elkaar op te tellen. Vorige week schreef Plasterk nog in een reactie op de Kamervragen van Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) dat het 'langs digitale weg hacken van het stemmen' niet mogelijk was.

'Tellen duurt niet langer'

Het tellen van de stemmen gaat volgens Plasterk niet langer duren dan voorheen: "Dat kan eigenlijk niet, want de Tweede Kamer moet geïnstalleerd worden. Daar zijn wettelijke termijnen voor." Alle gemeenten worden vandaag geïnformeerd over het besluit om de software niet meer te gebruiken. In het hele land worden deze maand, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart, regiobijeenkomsten georganiseerd om de nieuwe werkwijze uit te leggen.

Kiesraad wist er jarenlang van

Op dit moment wordt de beveiliging van de verkiezingssoftware nog onderzocht door beveiligingsbedrijf Fox-IT.  Saillant detail is dat de Kiesraad, het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de verkiezingen, al bijna zes jaar op de hoogte is van de problemen met de software. In 2011 presenteerde een Radboud-student zijn masterscriptie aan de Kiesraad met alle gevonden beveiligingslekken.