Lyft trots op vrouw die doorwerkte tijdens bevalling

Lyft trots op vrouw die doorwerkte tijdens bevalling

24-03-2017 09:05 Laatste update: 26-04-2018 22:20

Critici van de 'gig economy' zijn verontwaardigd dat taxidienst Lyft trots is op een zwangere medewerkster die nog klanten oppikte terwijl haar weeën al waren begonnen.

De blogpost waarin Lyft de betreffende medewerkster in het zonnetje zet, dateert al van september vorig jaar. Maar het bericht staat nu weer volop in de schijnwerpers omdat The New Yorker de blogpost gebruikt als aanleiding voor een artikel over de schaduwkanten van de flexibele arbeidsmarkt waar werknemers blijven doorwerken terwijl ze eigenlijk naar het ziekenhuis moeten.

"Omdat ze ongeveer een week verwijderd was van haar uitgerekende datum, besloot Mary nog een paar uur te gaan rijden", schrijft Lyft over de betreffende Lyft-chauffeur, de 24-jarige Mary Joy Clarence Cabarle. Toen de weeën begonnen dacht Mary dat het vals alarm was: ze bleef gewoon doorrijden. Pas na enige tijd besloot ze alsnog naar het ziekenhuis te gaan. Waar ze meteen weer wegging omdat er nog een verzoek voor een ritje kwam. "Gelukkig was het een kort ritje", aldus Lyft op zijn blog.

'Te weinig kritische vragen bij het systeem'

The New Yorker vindt het verhaal van Mary exemplarisch voor de "Amerikaanse obsessie met zelfredzaamheid". Die leidt ertoe dat een bedrijf wel goede sier kan maken met een werkneemster die zich gedwongen voelt tot aan haar bevalling te blijven doorwerken, terwijl niemand kritische vragen stelt bij het economische systeem dat mensen dwingt te blijven doorwerken tot ze erbij neervallen, schrijft Jia Tolentino van The New Yorker.