Malware-museum toont antieke virussen

Malware-museum toont antieke virussen

08-02-2016 10:20 Laatste update: 27-04-2018 09:10

Vroeger hadden hackers nog humor. Ze toonden animaties voordat ze je harde schijf vernachelden. Ze zijn nu (veilig) terug te zien in het Malware Museum.

Tegenwoordig heb je niets in de gaten totdat het te laat is. Dan heeft een hacker met een virus je computer gegijzeld, is er in Rusland een 65 inch tv met jouw creditkaart gekocht, of liggen al je persoonlijke gegevens op straat. Vroeger was dat wel anders. Dan werd je computerscherm opeens met de kreet 'HA!' in ASCII-tekens overgenomen of de tekst 'Frodo lives!' verscheen in beeld. Je werd dan kortstondig vermaakt alvorens je machteloos moest toekijken hoe achter de animaties, kwaadaardige code je harde schijf wiste.

Deze animaties verschijnen bijna niet meer. Bovendien zijn de pc's waar deze malware op draaide nog nauwelijks verkrijgbaar. Toch kan je veilig nog een keertje nagenieten van de creaties van de eerste generatie hackers. Mikko Hermanni Hyppönen, manager bij het Finse beveiligingsbedrijf F-secure, heeft namelijk een collectie oude computervirussen gepubliceerd bij het Internet Archive.

In het Malware Museum zie je een hele reeks van malware-animaties waar de kwaadaardige code uitgesloopt is.