Mark Zuckerberg getuigt in VR-plagiaatzaak

Mark Zuckerberg getuigt in VR-plagiaatzaak

17-01-2017 15:08 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Facebook-CEO Mark Zuckerberg getuigt op dit moment in een rechtszaak over vermeende gestolen technologie in de VR-bril Oculus Rift.

De rechtszaak is aangespannen door ZeniMax, het moederbedrijf van gameontwikkelaar id Software, meldt BBC. De ontwikkelaar is bekend van onder meer DOOM, een game die mede werd ontwikkeld door game-veteraan John Carmack. Die stapte in 2013 over naar Oculus om daar technisch hoofd te worden, en zou daarbij ook intellectuele eigendommen rond VR-technologie hebben meegenomen.

Oculus werd in 2014 door Facebook overgenomen voor 2,3 miljard dollar. ZeniMax eist in de rechtszaak een schadevergoeding van 2 miljard dollar, omdat Facebook toen het Oculus kocht volgens ZeniMax “volledig op de hoogte was” dat Carmack technologie had gestolen. De advocaat van Zenimax noemde het de “één van de grootste technologie-roven ooit”. Zuckerberg is al bij de rechtbank in Dallas, Texas aangekomen.

Omstreden Oculus-oprichter

Facebook noemt de klachten van ZeniMax ongegrond, en noemde de rechtszaak eerder al een transparante poging om te profiteren van van de 2,3 miljard dollar die Facebook voor Oculus heeft betaald. Later in de zaak moet ook onder meer Oculus-oprichter Palmer Luckey getuigen. Luckey is uit beeld sinds bleek dat hij tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen een anti-Clinton-campagne financieel steunde. Verwacht wordt dat tijdens de rechtszaak details rond de ontwikkeling van de Oculus Rift bekend zullen worden die tot nu toe nog niet bekend waren.