'Marktaandeel van iTunes-videoverhuur zakt in'

'Marktaandeel van iTunes-videoverhuur zakt in'

10-07-2017 12:09 Laatste update: 26-04-2018 19:45

iTunes lijdt onder de concurrentie van andere videodiensten en verliest daardoor kijkers.

Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Het marktaandeel van Apple in de online videoverhuur zou de afgelopen jaren ergens tussen de 20 en 35 procent gelegen hebben. Dat was in vijf jaar geleden nog 50 procent, stellen de bronnen.

Apple publiceert zelf geen cijfers over iTunes, dus de informatie valt niet hard te maken. Wel zeggen verschillende filmstudio's dat ze het aandeel van iTunes zagen krimpen, schrijft WSJ. Een woordvoerder van Apple zegt dat de verhuur en verkoop van films via iTunes vorig jaar is toegenomen tot een recordhoogte in de afgelopen tien jaar.

Amazon

Toenemende concurrentie zou de reden zijn dat iTunes marktaandeel inlevert. Vooral diensten van Amazon (Prime Video, ook in Nederland beschikbaar) en de Amerikaanse kabelaanbieder Comcast zijn meer films gaan verhuren. In Nederland zijn bijvoorbeeld Pathé Thuis en Videoland concurrenten. Bepaalde filmgenres verkopen op iTunes bovengemiddeld goed, stellen de bronnen. Het gaat dan met name om indiefilms, waarvoor Apple regelmatig exclusieve deals sluit.

Apple zet tegenwoordig ook in op het streamen van video's. Het bedrijf brengt bijvoorbeeld eigen series uit, zoals Planet of the Apps en Carpool Karaoke. Deze video's zijn te zien voor Apple Music-abonnees.