Mars-experiment zit er op: 'astronauten' na jaar naar huis

Mars-experiment zit er op: 'astronauten' na jaar naar huis

29-08-2016 07:30 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Een jaar geleden stapten zes vrijwilligers in een 11 bij 6 meter grote koepel bij een vulkaan in Hawaii om leven op Mars na te bootsen. Nu is het experiment ten einde.

Een jaar lang leefden drie mannen en drie vrouwen helemaal afgesloten van de rest van de wereld voor project HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog en Simulation). Met dit door NASA gefinancierde project werd bekeken wat de effecten zijn van isolement in een afgesloten omgeving voor een menselijke missie naar Mars. Er zijn al eerder dit soort simulaties geweest: de eerste duurde vier maanden, de tweede acht maanden.

De deelnemers verbleven bij de Mauna Loa-vulkaan in Hawaii, voornamelijk omdat daar dezelfde rode en kale omgeving is als op Mars. Ze mochten alleen contact zoeken met de buitenwereld via e-mail en er werd een vertraging ingebouwd van 20 minuten. Alles wat ze in het jaar wilden gebruiken, moest direct bij aanvang mee, voedsel kwam om de vier maanden binnen en water om de twee maanden. Het team mocht wel naar buiten, maar alleen in zware ruimtepakken. Om situaties op Mars nog meer na te bootsen, waren er gesimuleerde noodtoestanden. Denk aan stroomuitval en een gedwongen evacuatie door straling.

Niet altijd makkelijk

Het team werd verder flink beziggehouden met bijvoorbeeld veldwerk, wetenschappelijk onderzoek en training. Volgens sommige mensen uit het team vloog het jaar om, maar Tristan Bassingthwaighte verveelde zich vaak 'dood'. "Iemand kan overkomen als gezellig en je de volgende minuut enorm de keel uithangen", zegt hij tegen de Huffington Post. "Sommige kleine dingen vallen je in het dagelijks leven niet op, maar drijven je hier tot waanzin." Lastig was het ook toen de oma van één van de deelnemers overleed. Sheyna Gifford wist dat het eraan kwam, maar dat ze er niet bij kon zijn, was zwaar. "Ik zei vaarwel tegen mijn oma via een vertraagde videoboodschap. Dat is iets wat niemand zo wil doen."

Documentaire

Over het jaar 'op Mars' wordt een documentaire gemaakt door Lauren DeFilippo en Katherine Gorringe genaamd Red Heaven. Crewleden hebben zelf opnames gemaakt tijdens hun verblijf. Om de film af te maken, wenden ze zich tot Kickstarter waar ze 40.000 dollar proberen op te halen.