'Medische sites overtreden privacywet'

'Medische sites overtreden privacywet'

11-07-2017 07:15 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Websites met medische informatie over verslavingen en ziektes beschermen privégegevens van bezoekers niet goed, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.

Alle twintig onderzochte websites, zoals die van Alzheimer Nederland en het Longfonds, geven adverteerders inzage in het zoekgedrag van mensen. Advertentiebedrijven achtervolgen bezoekers vervolgens ook op andere websites met reclames over gevoelige onderwerpen.

Volgens de bond is dit een overtreding van de telecomwet. "Als iemand informatie zoekt over alcoholgebruik of een ernstige ziekte op zo’n website, wordt dat zonder toestemming doorgegeven aan advertentiesystemen van onder andere Google en Facebook'', zegt Consumentenbond-directeur Bart Combée.

De meeste websites beloven de privacyverklaringen op de websites aan te passen. Sommige sites werken met onbeveiligde verbindingen, terwijl zij gegevens van bezoekers opvragen, aldus de Consumentenbond. Diverse sites gaan nu cookies verwijderen die persoonlijke informatie automatisch doorspelen aan adverteerders. De Consumentenbond zal in de loop van dit jaar controleren of dat ook echt is gebeurd. 

Campagne

De Consumentenbond start vandaag een campagne die consumenten wil wijzen op wat advertentiebedrijven allemaal van hen weten. Voor deze 'glurende websites' is volgens de bond 'iedereen een BN'er':


'Apple wil je medische info laten opslaan op iPhone'