'Mega-boete verwacht voor Google vanwege misbruik marktpositie'

'Mega-boete verwacht voor Google vanwege misbruik marktpositie'

16-06-2017 11:33 Laatste update: 26-04-2018 20:16

De Europese Commissie zou Google een recordboete willen opleggen vanwege misbruik van zijn dominante marktpositie.

Dat melden verschillende internationale media op basis van anonieme bronnen. De Financial Times en persbureau Reuters schrijven onafhankelijk van elkaar dat een beslissing in ten minste een van de drie onderzoeken die de Commissie doet naar Google in de zomer wordt verwacht. De media verwachten dat Eurocommissaris Vestager een hogere boete zal uitdelen dan de hoogste boete tot nu toe voor marktmisbruik. Chipfabrikant Intel kreeg in 2009 een boete van 1 miljard euro.

Boete maximaal 10 procent van omzet

Dat de boete voor Google hoger zal uitvallen, heeft te maken met de omzet van Google-moeder Alphabet vorig jaar, schrijft de Financial Times. Die kwam uit op 90 miljard dollar en boetes mogen maximaal 10 procent van de omzet van een bedrijf zijn.

Het zou gaan om een boete in het onderzoek naar misbruik door Google van zijn positie als populairste zoekmachine. Google wordt verweten de eigen webwinkel Google Shop bovenaan de zoekresultaten te plaatsen, ten nadele van de diensten van concurrenten. Hiermee verdient de internetgigant aanzienlijk meer geld, omdat het per verkocht product een commissie int.

Nog twee onderzoeken naar Google

Stel dat het inderdaad om deze zaak gaat, dan is de kous voor Google nog lang niet af. Vestager doet ook nog onderzoek in twee andere zaken. In de eerste zaak zou Google zijn dominante positie misbruiken door fabrikanten te dwingen een set Google-apps met hun apparaten mee te leveren. Als zij dat niet doen, krijgen ze geen toegang tot de app-winkel Google Play.

De derde beschuldiging gaat specifiek om AdSense, een dienst van Google waarmee website-eigenaren advertenties van derden op hun site kunnen draaien. In de standaard AdSense-contracten heeft Google clausules opgenomen die de mededingingswet overtreden, stelt de Commissie. Google zou bedrijven onder andere verplichten geen advertenties te tonen van concurrerende diensten. In iedere zaak kan de commissie boetes opleggen, legt een woordvoerder uit. Verder wil zij geen commentaar geven. 

Silicon Valley versus Brussel

Voor welke zaak Google ook beboet wordt, het zal de animositeit tussen Europa en de Verenigde Staten verder aanwakkeren. In Silicon Valley en in Washington DC heerst het gevoel dat de EU vooral Amerikaanse bedrijven hard aanpakt met mededingingsregels in de hand. De naheffing van maar liefst 13 miljard euro voor Apple omdat het te weinig belasting betaalde in Ierland, leidde zelfs tot 'zorgen' in het Witte Huis, waar op dat moment Barack Obama nog de scepter zwaaide. 

Google reageert tot nu toe niet op herhaalde verzoeken om commentaar op de berichtgeving. Het bedrijf noemde de beschuldigingen eerder 'onjuist en ongefundeerd'. Volgens Google zijn de advertenties nuttig voor gebruikers en past het bedrijf ze aan omdat dit nuttig is voor hun klanten. "Dat is niet voortrekken, dat is luisteren naar onze klanten."