Megastofzuigers zuiveren de lucht in Eindhoven

Megastofzuigers zuiveren de lucht in Eindhoven

20-12-2017 14:42 Laatste update: 26-04-2018 15:06

Test: megastofzuigers zuiveren de lucht van fijnstof bij een parkeergarage in de Eindhovense binnenstad. Voor herhaling vatbaar?

Fijnstof, we moeten er wat mee. In Eindhoven doen ze er dan ook wat mee. Een parkeergarage in het centrum van de stad krijgt dertig installaties die roet en kleine stofdeeltjes uit de uitlaat van auto's uit de lucht halen, waarna schone lucht naar buiten stroomt.

De proef van drie maanden genaamd Longen van de Stad, die de gemeente met de TU Eindhoven, ENS Urban en Air Liquide uitvoert in de ondergrondse parkeergarage bij het Stadhuisplein, moet duidelijk maken of de lucht in de omgeving opgeschoond kan worden met zulke megastofzuigers. De garage ligt tussen hoge gebouwen, waardoor de vervuilde lucht makkelijk blijft hangen. Metingen in de buitenlucht moeten uitwijzen of de luchtzuiverende stofzuigers op grotere schaal kunnen bijdragen aan een gezondere lucht.

Ionisatie

De De Eindhovense fijnstofafvanger werkt volgens het principe van ionisatie. Door de passerende roet- en stofdeeltjes een positieve lading te geven, zweven ze naar een negatief geladen plaat onderin de installatie, waar ze neerslaan. Een schraper verwijdert vervolgens de koek van roet en stof. Het zwarte poeder kan daarna als afval worden verwerkt. De installatie hanteert hetzelfde principe als de Smog Free Tower van kunstenaar Daan Roosegaarde. Hij geeft het afval extra waarde door er sieraden van smog mee te maken. Het is volgens de TU Eindhoven wel voor het eerst ter wereld dat op deze manier wetenschappelijk onderzoek wordt verricht naar het zuiveren van stadslucht.

Faciliteren we nu uitlaatgassen om ze daarna uit de lucht te filteren? Ook het RIVM twijfelt of voorkomen niet beter is dan genezen. Maar elke verlaging van de fijnstofconcentraties is positief. Wordt het probleem nu niet verplaatst? Door de benodigde stroom (266 kilowattuur per dag), moet de energiecentrale harder draaien. Als de elektriciteit groen wordt opgewekt en de centrale buiten de stad staat, kan de uitwerking positief zijn.

Gelukkig neemt Eindhoven ook andere maatregelen. In het centrum van de stad geldt een verbod voor vervuilende vrachtwagens. De concentratie fijnstof (de zogenoemde PM10-deeltjes) is sinds 2010 met 30 procent gedaald, aldus het RIVM. De gemiddelde concentratie in de stad is nu 28 tot 30 microgram per kubieke meter lucht, wat onder de Europese norm van 40 microgram is.