Mensachtige Google-robot kan ook vegen en stofzuigen

Mensachtige Google-robot kan ook vegen en stofzuigen

18-01-2016 15:00 Laatste update: 27-04-2018 09:41

De ATLAS-robot van Googles roboticabedrijf Boston Dynamics werkt nu ook in het huishouden: hij kan bijvoorbeeld vegen en stofzuigen.

Atlas is met 1,80 meter een flinke jongen. De meeste robots die we kennen zijn klein en schattig, maar Atlas is met een ander doel ontwikkeld.

De robot van Boston Dynamics werd in 2013 voor het eerst aan het publiek getoond en is ontwikkeld om te helpen in noodsituaties, bijvoorbeeld bij een brand in een gebouw. Atlas kan bij zo'n situatie door het gebouw bewegen, deuren openen, ergens op klimmen en branden blussen.

Firmware-update voor huishoudelijke klusjes

Het Institute for Human and Machine Cognition (IHMC) in Florida ontwikkelt de software van ATLAS en heeft een update uitgevoerd waardoor de robot nu ook huishoudelijke klusjes uitvoert. Door de firmware-update kan ATLAS onder andere vegen, stofzuigen en lege flesjes opruimen.

In de video hieronder zie je hoe de robot verschillende taken uitvoert. De beelden worden zo'n twintig keer sneller afgespeeld, waardoor ATLAS vooralsnog niet heel efficiënt is.

Altijd een mens in het proces

De robot leunt grotendeels op de kunstmatige intelligentie van de software, maar wordt ook nog deels door een mens bestuurd. "Ik zeg tegen de robot dat hij een flesje moet pakken. De robot vertelt dan hoe het plan eruitziet om dat flesje te pakken", aldus onderzoeker John Carff van het IHMC tegenover hetwetenschappelijke tijdschrift Spectrum.

"Als ik oké ben met het plan, voert de robot het uit. Ik denk dat er steeds meer taken automatisch kunnen, maar ik voorzie dat er altijd een mens aanwezig is tijdens het proces."