Metamateriaal laat star plastic bewegen

Metamateriaal laat star plastic bewegen

28-09-2016 16:41 Laatste update: 27-04-2018 02:59

Mechanisch bewegende delen maken uit één enkel stuk plastic. Het kan met metamateriaal.

Je moet het zien om het vernuft te snappen. In onderstaand filmpje zie je een deurklink, die na het naar beneden duwen de deur ontgrendeld zodat je hem open kunt trekken. Zo ken je het al decennia, maar dan zit dat mechanisme vol met losse onderdeeltjes. De roze klink van het zogenaamde metamateriaal heeft geen schroeven, bouten moeren of lijm, maar bestaat uit één stuk plastic. 

Dat enkele stuk plastic komt uit de 3D-printer en kan intern bewegen omdat het slim ontworpen is. Zo’n metamateriaal heeft een goed doordachte interne microstructuur, bestaand uit een grid van 3D-cellen. Die cellen hebben soms schuine wandjes, de zogenaamde shearer cells of cellen die scheeftrekken. Zo kan een roterende beweging (klink draaien) een lineaire beweging (grendel intrekken) tot gevolg hebben.

Naast de deurklink is ook een tang ontworpen en een 'Jansen-walker', die bij ons beter bekend staat als strandbeest van ontwerper Theo Jansen. De drie metamateriaal-objecten zijn bedacht door het Duitse Hasso Plattner Institute. Aan dit instituut promoveert de Nederlander Thijs Roumen in Human Computer Interaction. Hij studeerde industrieel ontwerpen aan de TU in Eindhoven.