Microsoft brengt desktop-apps naar mobiele apparaten

Microsoft brengt desktop-apps naar mobiele apparaten

08-12-2016 14:00 Laatste update: 27-04-2018 00:55

Mobiele apparaten kunnen dankzij een samenwerking tussen Microsoft en chipmaker Qualcomm straks ook desktop-apps draaien.

Ontwikkelaars hoeven geen speciale stappen te ondernemen om hun software geschikt te maken voor mobiele apparaten. Dat heeft Microsoft bekendgemaakt tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie in het Chinese Shenzhen. Het belangrijkste verschil zal 'm vermoedelijk zitten in de prestaties van de programma's die een groot beslag leggen op de central processing unit (CPU): die blijven het op desktops met Intel-chips beter doen.

In het verleden heeft Microsoft verscheidene aparte Windows-besturingssystemen uitgebracht voor mobiel. De Snapdragon-processor van Qualcomm zal er nu voor zorgen dat mobiele apparaten zonder problemen Windows-software als Microsoft Office maar ook software van derden kunnen draaien. Daarmee is de complete Windows-desktop-ervaring straks voor het eerst ook beschikbaar op een ARM-processor (de chip die in bijna elke smartphone wordt gebruikt).

De eerste mobiele apparaten die Windows 10 draaien op de Qualcomm-chips zullen in de tweede helft van 2017 beschikbaar zijn, aldus Qualcomm.