Microsoft maakt Windows-versie voor Chinese overheid

Microsoft maakt Windows-versie voor Chinese overheid

25-05-2017 11:44 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Chinese ambtenaren krijgen een speciale versie van Windows 10.

De Communistische Partij van China stelt strenge eisen aan buitenlandse techbedrijven. Dit zorgde in het verleden vaak voor een verbod van bijvoorbeeld apps, tablets en besturingssystemen. Microsoft speelt hier sinds 2013 op in met beveiligingsprogramma Government Security Program (GSP) voor overheden, waar naast China ook landen als de VS, Groot-Brittannië en Rusland gebruik van maken. Daarbij geeft de Windows-maker beperkt toegang tot de broncode van zijn besturingssysteem.

In de Chinese wet is vorig jaar vastgelegd dat netwerkproducten- en diensten vooraf moeten worden gecontroleerd. Dat geldt zeker ook voor Windows 10, dat in grote mate afhankelijk is van het internet door koppelingen met de cloud.

Test door douane

Reden genoeg dus voor Microsoft om Windows 10 China Government Edition te bouwen. De speciale Windows-variant zal eerst getest worden door de douane, ambtenaren in Shanghai en staatsbeveiliger Westone. Microsofts Chinese fabriekspartners Lenovo, Xiaomi en Huawei bouwen computers waarom de speciale Windows-versie standaard opstaat.