'Microsoft werkt aan afgeslankte Windows-versie'

'Microsoft werkt aan afgeslankte Windows-versie'

25-04-2018 17:15 Laatste update: 26-04-2018 14:42

Microsoft werkt aan een versie van Windows 10 voor apparaten met beperkte opslagruimte.

De nieuwe Windows 10-versie staat intern bekend als 'Windows 10 Lean'. De versie is gericht op de goedkopere, low-end Windows-laptops en tablets, meldt Windows Central. Die apparaten hebben hebben vaak maar weinig opslagruimte, soms slechts 16 GB.

Een flink deel van die ruimte wordt ingenomen door Windows 10 zelf. Daardoor is er soms geen ruimte meer om een update te downloaden en uit te pakken, waardoor die laptops en tablets in de praktijk blijven hangen op een oudere Windows 10-versie. Windows 10 Lean moet een gestroomlijnde versie van Windows 10 worden en zou zo'n 2 GB kleiner dan Windows 10 Pro zijn.

Zonder overbodige onderdelen

Microsoft heeft onderdelen uit Windows verwijderd die vaak niet gebruikt worden op de low-end-apparaten waar de Lean-versie op gericht is. Zo wordt de versie geleverd zonder Internet Explorer, de Register-editor en een aantal oudere apps. Windows 10 Lean zou wel dezelfde ondersteuning voor legacy-apps hebben als de normale versie en dus nog steeds ook oudere 32-bit-apps kunnen draaien. Microsoft zou nog experimenteren met het verwijderen van zoveel mogelijk onderdelen die voor de apparaten met weinig opslagruimte overbodig zijn.

Het is nog niet duidelijk of en wanneer de versie voor het publiek wordt vrijgegeven. Ook de naam Lean is nog niet definitief. 

Microsoft houdt komende maand in Seattle zijn jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Bright is daarbij aanwezig en doet verslag.