Mijlpaal voor bitcoin: meer dan 10.000 dollar waard

Mijlpaal voor bitcoin: meer dan 10.000 dollar waard

29-11-2017 07:08 Laatste update: 26-04-2018 15:37

De koers van de bitcoin is vannacht voor het eerst door de 10.000 dollar gegaan. In mei was een bitcoin nog maar 2000 dollar waard.

De 10.000-dollargrens was al een aantal dagen in zicht, nadat de cryptocurrency afgelopen weekend voor de zoveelste keer dit jaar een flinke sprong omhoog maakte.

Sinds april schiet de koers van de bitcoin opeens snel omhoog, nadat die een paar maanden rond de 1000 dollar schommelde. In mei bereikte de munt voor het eerst 2000 dollar, in augustus ging de 3000-dollargrens eraan. Krap drie maanden verder is de digitale munt dus weer ruim in waarde verdrievoudigd.

Vannacht koerste de munt volgens Coindesk voor het eerst boven de 10.000 dollar. Coindesk verzamelt de koersen van de belangrijkste bitcoinbeurzen ter wereld en neemt daar het gemiddelde van. Het blijft daar sindsdien ruim boven. Op sommige Aziatische beurzen werd de mijlpaal gisteren al eerder bereikt. In Zimbabwe ging bitcoin eind oktober zelfs al door de 10.000 dollargrens en staat daar sindsdien ruim boven. Op de lokale Golix-beurs stond de koers van de cryptomunt gisteren op 17.875 dollar. 

Geloofwaardigheid

De sterke opmars van bitcoin is het gevolg van de grote vraag ernaar en het beperkte aanbod. Omdat ook grote institutionele beleggers de cryptomunt nu zien als serieuze belegging, stijgt de koers hard.

Dat bitcoin aan geloofwaardigheid wint, blijkt ook uit het feit dat de beurs van Chicago (CME) heeft aangekondigd om handel in bitcoinfutures mogelijk te maken. Daarmee kun je speculeren op koersstijgingen en dalingen. CME is de eerste gerenommeerde beurs waar dit kan.

Daarnaast hebben verschillende Zwitserse investeringsmaatschappijen aangekondigd dat klanten voortaan ook in Bitcoin kunnen investeren. 

Gokken

Het optimisme over de munt wordt lang niet door iedereen gedeeld. Onder andere de AFM waarschuwt voor het gevaar van een zeepbel, die doet denken aan de dotcombubbel. Eind jaren negentig stegen de koersen van internetbedrijven keihard, tot de bubbel barstte. Veel beleggers bleven daardoor berooid achter.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra waarschuwde ook voor de gevaren van beleggen in cryptocurrencies. Dat is volgens hem geen veilig alternatief voor sparen, omdat er geen vangnet is zoals bij spaartegoeden tot 100.000 euro bij een bank. "Zeker wanneer iemand niet een hele grote beurs heeft lijkt het me onverstandig om dat geld allemaal in bitcoins te investeren. Het is toch een beetje het geld op rood of op zwart zetten", aldus Hoekstra.

'Beetje een piramidespel'

Beurscommentator Durk Veenstra gaat nog een stap verder: volgens hem is bitcoin 'een beetje een piramidespel'. Bij een piramidespel is de winst die deelnemers kunnen maken volledig afhankelijk van het de aanwas van nieuwe inleg en niet van het product zelf.

Het gevaar is dan dat de koers in elkaar keldert als het vertrouwen wegvalt. Analist Jos Versteeg noemt het 'puur gokken'. Maar ook voor gokken geldt: je kan er ook een hoop mee winnen.