Is Mijn Data Gelekt negeert wet, gaat honderdduizenden Nederlanders spammen

Is Mijn Data Gelekt negeert wet, gaat honderdduizenden Nederlanders spammen

06-03-2018 14:06 Laatste update: 13-07-2018 12:22

De website Is Mijn Data Gelekt gaat honderdduizenden Nederlanders ongevraagd mailen met de waarschuwing dat hun inloggegevens zijn gelekt. Dat is in strijd met de wet, maar dat maakt de oprichter niet uit: "We gaan het gewoon doen."

De website Is Mijn Data Gelekt gaat honderdduizenden Nederlanders ongevraagd mailen met de waarschuwing dat hun inloggegevens zijn gelekt. Dat is in strijd met de wet, maar dat maakt de oprichter niet uit: "We gaan het gewoon doen."

De oprichter heeft ruim 488.000 Nederlandse e-mailadressen gevonden in datalekken die hij op verschillende online fora aantrof. In de verstuurde mails, die beginnen met 'waarschuwing: uw inloggegevens zijn bekend', linkt hij naar zijn website. Daar kun je tegen betaling controleren of er nog meer inloggegevens van je zijn gelekt.

De kans is groot dat veel mensen van de e-mail schrikken en willen controleren of er ook andere gegevens van hen online te vinden zijn. Dat is dan kassa: per aanvraag wordt er 3 euro gerekend.

Verboden

Het is verboden om ongevraagd reclame te sturen: dit wordt ook wel spam genoemd. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is duidelijk over de e-mailcampagne van Is Mijn Data Gelekt: "Dit mag niet, ook al vermom je de spam als een waarschuwing", aldus de woordvoerder tegen RTL Nieuws.

De oprichter is vanochtend door de ACM hierop gewezen, maar hij meent dat zijn e-mails zijn bedoeld als waarschuwing en geen commercieel karakter hebben. Hij laat weten sowieso door te gaan met de e-mailcampagne: "Ik heb advies ingewonnen bij een jurist en die vertelt mij dat we dit kunnen doen, maar het is inderdaad een beetje een grijs gebied."

De ACM meldt dat mensen via hun website klachten over spam kunnen doorgeven. Op basis daarvan kan de toezichthouder besluiten om een onderzoek in te stellen. De maximumboete voor het versturen van spam is 900.000 euro.

2500 mensen

De oprichter van Is Mijn Data Gelekt zegt dat er vanaf vandaag dagelijks zo'n 15.000 e-mails worden verstuurd. "Er zitten gegevens van politiepersoneel, Tweede Kamerleden en ook RTL-journalisten tussen", vertelt hij aan de telefoon. "Deze mensen moeten een duidelijk signaal krijgen dat hun gegevens zijn gelekt en dat ze actie moeten ondernemen."

De afgelopen maanden hebben volgens Is Mijn Data Gelekt meer dan 2500 mensen van de website gebruikgemaakt. Toen kostte de dienst nog 5 euro per aanvraag. Dat bedrag is voor de e-mailcampagne verlaagd naar het meer aantrekkelijke tarief van 3 euro.

Have I Been Pwned

De website Have I Been Pwned, die door experts wordt aangeraden om je controleren of je gegevens zijn gelekt, is een gratis variant van Is Mijn Data Gelekt. De oprichter stelt dat zijn dienst meer biedt omdat het exact de data laat zien die is gelekt, zoals je gelekte wachtwoord. Bij Have I Been Pwned zie je enkel dat je wachtwoord bij een website is gelekt.

Daarnaast heeft ook de Nederlandse politie een gratis dienst om te controleren of je inloggegevens zijn gestolen.