Miljoenen kijkers naar jaren oude 'livestream' van ruimtestation ISS

Miljoenen kijkers naar jaren oude 'livestream' van ruimtestation ISS

27-10-2016 11:37 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Miljoenen mensen keken via Facebook naar astronauten die buiten het ruimtestation ISS aan het werk waren. Maar waren de beelden wel live? Nee, dus.

De beelden, die woensdag via de Facebook-pagina's van Unilad en Viral USA werden uitgezonden als waren ze 'live', trokken tientallen miljoenen kijkers. Het was dan ook spectaculaire video: van astronauten die buiten aan het ruimtestation ISS werkten terwijl op de achtergrond de aarde zichtbaar was. Spannend om mee te maken.

Maar live waren de beelden niet. Volgens de BBC betreft het video's van tussen de één en drie jaar oud. De NASA bevestigt tegenover de omroep dat de beelden niet live waren. Zo was de video van Viral USA afkomstig van de opnames die kosmonaut Terry Virts in februari 2015 maakte van een ruimtewandeling. De beelden van Unilad lijken afkomstig van een ruimtewandeling van Russische astronauten in 2013.

Wie graag de live videofeed van het ISS wil bekijken, kan terecht op de site van de NASA. Met vier HD-camera's wordt zo de aarde in beeld gebracht. Andere live video kondigt de ruimtevaartorganisatie aan via haar Facebook- en Twitter-pagina's.