'Minder dan 20.000 pc's getroffen door Petya-virus'

'Minder dan 20.000 pc's getroffen door Petya-virus'

30-06-2017 11:00 Laatste update: 26-04-2018 19:45

De ransomsoftware Petya heeft wereldwijd nog geen 20.000 computers besmet, zegt Microsoft. Daarmee zou de cyberaanval kleiner zijn dan WannaCry.

Dat zou blijken uit de interne analyses van Microsoft. Vooral in Oekraïne heeft Petya de laatste dagen veel schade berokkend, maar ook het Nederlandse bedrijfsleven is getroffen. De aanval lijkt ook over zijn hoogtepunt heen, meldde het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) donderdag al.

Petya besmette computers via een automatische update van een softwarepakket. In Nederland zijn containerterminal APM in de Rotterdamse haven en pakketbezorger TNT Express de bekendste getroffen bedrijven. En of de aanval nou groot of klein te noemen is: de schade voor het Nederlandse bedrijfsleven loopt zeker in de miljoenen. De dagenlange vertragingen in de haven alleen al zijn een forse kostenpost. Zowel voor APM als voor de bedrijven die zitten te wachten op de goederen.

Problemen bij TNT

Ook bij TNT Express zijn de problemen groot. Doordat er systemen zijn platgelegd kwam een deel van de distributieketen stil te liggen. Daarvan heeft niet alleen TNT zelf last van, maar ook de klanten en zakenpartners van het bedrijf.