Minister Volksgezondheid VS: meer maatregelen nodig tegen vapen

Minister Volksgezondheid VS: meer maatregelen nodig tegen vapen

08-12-2016 16:20 Laatste update: 27-04-2018 00:55

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid maakt zich grote zorgen om jongeren die e-sigaretten roken.

Volgens de minister, Vivek H. Murthy, is het daarom nodig dat er meer maatregelen worden genomen om e-sigaretten uit de handen van jongeren te houden. Hij erkent dat er meer onderzoek naar vaping nodig is. "Maar we weten genoeg om te kunnen zeggen dat minderjarigen en jongvolwassenen geen e-sigaretten zouden moeten gebruiken", zegt Murthy in een interview met de Washington Post. Dat zou onder meer moeten gebeuren door op jongeren gerichte reclame voor vaping aan banden te leggen.

E-sigaretten zijn in de Verenigde Staten sinds 2014 populairder dan gewone sigaretten bij jongeren. In de laatste vijf jaar is het aantal middelbare scholieren die e-sigaretten gebruiken, verdrievoudigd. Jongeren tussen de 18 en 24 vapen twee keer zo vaak als vijf jaar geleden.

Eerder dit jaar werd er wetgeving aangenomen die de verkoop van e-sigaretten aan minderjarigen verbiedt. Ook moeten producenten van e-sigaretten openheid van zaken geven over de gebruikte ingrediënten en hun producten laten goedkeuren door de overheid.

De e-sigaret wordt vaak aangeprezen als een verstandig alternatief voor gewone sigaretten. E-sigaretten bevatten minder schadelijke stoffen, al stellen wetenschappers dat ook vaping niet zonder risico is.