Minuscule medicijnrobots genezen maagzweer muizen
Nieuws

Minuscule medicijnrobots genezen maagzweer muizen

vrijdag 18 augustus 2017 11:29

Voor het eerste hebben kleine autonome robotjes medicijnen in de maagwand van muizen afgeleverd waardoor ze genazen van maagzweren.

Wetenschappers voerden de kleine autonome robots, zogeheten micromotors, vijf dagen lang aan muizen. De muizen hadden een bacteriƫle infectie en de micromotors leverden antibiotica af aan de maagwand waardoor de muizen genazen.

De micromotors bestaan uit minuscule ronde kernen van magnesium met verschillende coatings. Iedere coating heeft zijn unieke eigenschappen. Denk aan het bieden van bescherming, antibiotica-opslag of het vermogen om aan de maagwand te plakken. 

Zuurgraad

Na het inslikken reageert het magnesium van de micromotors met het maagzuur waarbij waterstofbelletjes ontstaan die de micromotors voortstuwen. Tegelijkertijd verlaagt het waterstof de zuurgraad in de maag. De laag met antibiotica is gevoelig voor zuurgraadvariaties: zodra de zuurgraad laag genoeg is, komt het medicijn vrij.

De wetenschappers van de Universiteit van California San Diego zeggen dat deze behandeling voor maagzweren beter werkt dan het toedienen van conventionele medicijnen. Antibiotica gaan verloren bij een hoge zuurgraad voordat ze hun werk kunnen doen.

Nare bijverschijnselen

Bij de behandeling met conventionele medicijnen moeten ook protonpompremmers toegediend worden die ervoor zorgen dat de maagzuurproductie wordt onderdrukt en de zuurgraad wordt verlaagd. Deze protonpompremmers veroorzaken echter soms nare bijverschijnselen. 

Behandeling met de micromotors heeft dergelijke bijwerkingen niet. Na 24 uur was het maagzuur van de muizen weer op een normaal niveau en zijn de micromotors die uit biologisch afbreekbare materialen zijn gemaakt helemaal opgelost zonder nare reststoffen achter te laten.

Hoewel er nog een lange weg te gaan is voordat dergelijke medicijnen gebruikt kunnen worden om mensen te behandelen, heeft dit onderzoek aangetoond dat autonome medicijnrobotjes wel degelijk een toekomst hebben.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Nieuwsbrief