Modulaire koptelefoon van Nederlandse startup is af

Modulaire koptelefoon van Nederlandse startup is af

23-08-2016 07:03 Laatste update: 27-04-2018 04:01

De modulaire koptelefoon van een Nederlandse startup is klaar. Je kunt hem leasen: als er iets stuk gaat kun je de koptelefoon zelf repareren.

Onder de naam Pelican House (later veranderd in Gerrard Street) brachten oprichters Tom Leenders, Dorus Galama en Yvette Koppert vorig jaar hun koptelefoon-met-abonnement uit. Hij is modulair: je moet hem zelf in elkaar zetten en als er iets kapot gaat, wordt er een nieuw onderdeel opgestuurd. De eerste 500 koptelefoons zijn al geleverd en de oprichters mikken dit jaar op 2000 nieuwe klanten.

Het ontwerp van de koptelefoon is bedacht door Leenders en Galama, die beiden zijn afgestudeerd aan de TU Delft. In de kartonnen doos van Gerrard Street ontvang je de onderdelen om de koptelefoon in elkaar te zetten: een hoofdband, kabel, twee oorkussens en twee klankkasten die zijn ontworpen door het Nederlandse audiobedrijf Scheek Loudspeakers.

Upgrades

Het geluid van de koptelefoon is relatief neutraal en de stevige kabel wordt aan beide oorschelpen vastgemaakt. Een knopje om een volgend nummer op te zetten ontbreekt. "Dat zijn aanpassingen die we mogelijk in de toekomst doorvoeren", vertelt Leenders (28), die in de avonduren bijklust als freelance grafisch ontwerper. Ook de klankkasten en oorkussens kunnen in de toekomst worden geupgradet.

Een bluetoothverbinding behoort ook tot de upgrades van Gerrard Street. De verwachting is dat Apple de koptelefoonpoort uit de aankomende iPhone haalt, waardoor een groep gebruikers deze en vele andere koptelefoons niet meer kunnen gebruiken. "We zijn aan het kijken naar bluetoothmodules die we aan de klankkast koppelen, maar we sluiten ook niet uit dat we een volledig nieuwe klankkast bouwen."

120 euro boete bij verlies

De koptelefoon kost 6,50 euro per maand bij een abonnement van twee jaar. Als je hem voor één jaar wilt huren, betaal je 7,50 per maand. Alle schades worden vergoed, behalve verlies en diefstal. Wanneer de koptelefoon wordt gestolen, betaal je een eigen risico van 60 euro.

Als je de koptelefoon verliest, betaal je een boete van 120 euro. "Dat doen we om misbruik te voorkomen en dat de koptelefoons worden doorverkocht. Een verzekering biedt Gerrard Street niet aan: "Daar hebben we naar gekeken, maar dat is met onze aantallen op dit moment nog veel te duur", aldus Leenders.

Na 2 jaar afbetaald

Gerrard Steet biedt ook andere abonnementen aan, zoals 7,50 euro per maand voor een overeenkomst van één jaar of een levenslang abonnement voor 500 euro. Leenders: "Zeker met de service erbij, en dus voor de rest van je leven reparaties en upgrades, is 500 euro echt een hele schappelijke prijs."

Je wordt nooit eigenaar van de koptelefoon. Dat vormt volgens de makers geen probleem: "We merken dat onze klanten al gewend zijn om elke maand voor diensten te betalen, zoals Spotify, HelloFresh en Car2Go", zegt Leenders. "Het is een kwestie van tijd voordat we steeds voor meer spullen maandelijks gaan betalen."

Hoeveel de koptelefoon van Gerrard Street precies kost, wil Leenders niet zeggen. Maar je hebt hem als klant afbetaald na een abonnement van twee jaar. Kosten: 156 euro. "Nu draaien we bijna quitte op de klant. Dat is ook onze strategie: eerst de koptelefoon met vrijwel geen winst aanbieden, om uiteindelijk grotere bestellingen te kunnen plaatsen. Want hoe meer koptelefoons we laten maken, hoe goedkoper ze worden."