Museum of Modern Art neemt emoji op in collectie

Museum of Modern Art neemt emoji op in collectie

27-10-2016 09:12 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York heeft een originele set emoji bemachtigd.

Het museum zal de afbeeldingen van 12 bij 12 pixels tot het eind van dit jaar tentoonstellen in de lobby. Met behulp van animaties en illustraties zullen de emoji die eind jaren negentig werden ontwikkeld voor de Japanse telecomgigant NTT Docomo in verband worden gebracht met de emoji zoals we die vandaag de dag gebruiken.

De eerste 176 emoji werden ontworpen voor i-mode, een vroege vorm van mobiel internet die in Japan een groot succes was (in tegenstelling tot in Nederland waar i-mode ondanks alle inspanningen van KPN nooit echt doorbrak). In 2010 werden de emoji opgenomen in Unicode 6.0: een standaard die ervoor zorgt dat de afbeeldingen er op elk toestel vergelijkbaar uitzien.

MoMA heeft de originele emoji gekregen als gift van NTT. "Vanaf de oprichting van het museum in 1929 is onze missie geweest om de kunst en het design van onze tijd tentoon te stellen", aldus Paola Antonelli, senior curator bij de afdeling architectuur en design van het museum, tegenover persbureau Associated Press. Eerder nam het museum voor moderne kunst al het apenstaartje op in zijn collectie.