Musk: mondeling akkoord voor hyperloop tussen New York en Washington

Musk: mondeling akkoord voor hyperloop tussen New York en Washington

21-07-2017 06:29 Laatste update: 26-04-2018 19:14

Elon Musk zegt mondelinge toestemming te hebben gekregen om een hyperloop tussen New York en Washington DC aan te leggen.

Dat heeft de Tesla-oprichter in een serie tweets bekendgemaakt. Hij geeft daarbij aan dat er nog 'veel werk' te verrichten is om 'formele goedkeuring' te ontvangen, maar 'optimistisch' te zijn over een goede afloop. Ook zegt hij van plan te zijn bij iedere halte meerdere liften aan te leggen om de treintoestellen te bereiken.

De hyperloop is een soort buizenpost voor mensen: het plan is om capsules, al dan niet gevuld met auto's, in een vacuüm omgeving razendsnel door een buis te laten zweven door middel van magneten. Uiteindelijk moeten snelheden van zo'n 1200 kilometer per uur worden gehaald. Een ritje Empire State Building - Witte Huis zou in 29 minuten kunnen. 

Naast de verbinding tussen de hoofdstad en The Big Apple, met tussenstops in Philadelphia en Baltimore, zegt Musk tegelijkertijd te werken aan een hyperlooplijn in Los Angeles. Daarna moeten een connectie met San Francisco en een ring in Texas volgen.

TU Delft

Musk lanceerde zijn plannen voor de hyperloop in 2013 als open source project, maar gaf daarbij aan het zelf te druk te hebben wegens zijn werkzaamheden voor Tesla en  SpaceX. Hij noemde de Hyperloop onlangs nog 'een hobbyproject'. Sindsdien werken verschillende bedrijven en universiteiten aan het initiatief. Onder hen de TU Delft, dat begin dit jaar de SpaceX Hyperloop-wedstrijd in Los Angeles won. Daar deden we verslag van op het Bright YouTube-kanaal:


Vier studenten die de winnende hyperloop-capsule hebben gemaakt, zijn inmiddels verder gegaan als startup Hardt. Ze worden daarin financieel ondersteund door de NS en investeringsfonds Uniq, die ieder 300.000 euro in het bedrijf hebben geïnvesteerd. Ook bouwbedrijf BAM heeft zich hierbij aangesloten.

De Nederlandse overheid onderzoekt de aanleg van een groot Hyperloop-testtraject. Flevoland zou de meest geschikte locatie hiervoor zijn.