Muzieklabels willen tonnen van YouTube-ripsite

Muzieklabels willen tonnen van YouTube-ripsite

27-09-2016 16:34 Laatste update: 27-04-2018 02:59

Nu veel grote torrentsites zijn aangepakt klagen muzieklabels ook sites aan waarmee je via YouTube muziek kan downloaden.

Er zijn een hoop manieren om illegaal muziek te downloaden, en dat willen platenlabels natuurlijk zoveel mogelijk inperken. De nieuwste zaak is van Universal, Sony en Warner tegen Youtube-mp3.org, ’s werelds grootste site waarmee gebruikers muziek van YouTube-filmpjes kunnen rippen. Volgens anti-piraterijbedrijf MUSO droegen zulke rip-sites in 2015 voor 18 procent bij aan muziekpiraterij, meldt Music Business.

Youtube-mp3.org trekt ruim 60 miljoen unieke bezoekers per maand en is naar schatting verantwoordelijk voor 40 procent van alle illegale muziekrips via YouTube. Universal, Sony en Warner eisen in hun aanklacht nu 150.000 dollar per overtreding van Youtube-mp3.org.

De site is opgericht door de Duitse student Philip Matesanz, die er miljoenen aan zou verdienen. Momenteel staat Youtube-mp3.org op plaats 358 in de ranglijst van Alexa, het overzicht met de meestbezochte sites wereldwijd. Volgens de muzieklabels moeten dergelijke sites snel worden aangepakt, omdat ze het steeds makkelijker maken muziek ook in grote hoeveelheden ineens te rippen. Zo kunnen ondertussen hele playlists van YouTube of Spotify worden ingevoerd, en kunnen gebruikers het resultaat in één keer downloaden.