NASA-controlecentrum haalt donaties op via Kickstarter

NASA-controlecentrum haalt donaties op via Kickstarter

25-07-2017 07:02 Laatste update: 26-04-2018 19:14

NASA's historische controlecentrum, van waaruit de maanmissie nog werd geleid, is op zoek naar donaties.

De Apollo Mission Control Center moet nodig opgeknapt worden. Na jaren van gebruik door NASA is het in slechte staat. En hoewel het op de campus van NASA ligt, is er geen geld om het op te knappen. Er worden nog wel rondleidingen gegeven door een non-profit organisatie.

Die hoopt het controlecentrum nu helemaal in oude staat te herstellen, inclusief de asbakken en notitieboekjes die destijds overal op de bureaus rondslingerden. Vanuit hier werden alle Apollomissies gecoördineerd tussen 1961 en 1972. Maar om de ruimte op te knappen is 5 miljoen dollar nodig. Ruim 3 miljoen komt van de nabijgelegen stad Webster.

Maar daarmee zijn ze er nog niet. Op Kickstarter hoopt Space Center Houston daarom in een maand tijd 250.000 dollar op te halen. Wie 10.000 dollar doneert kan als tegenprestatie rekenen op een privétour van oud NASA-directeur en vluchtmanager Gene Kranz in het controlecentrum.

Apollo 13

Kranz was vluchtdirecteur tijdens alle Apollo-missies, en vooral bekend geworden door zijn optreden tijdens het redden van de bemanning van de Apollo 13. Twee dagen na de lancering ontplofte op de vlucht een zuurstoftank. De Apollo 13 bevond zich toen tussen de aarde en de maan. Kranz wist de bemanning veilig terug op aarde te krijgen.