NASA-robotjes vouwen zich klein om lastige plekken te bereiken

NASA-robotjes vouwen zich klein om lastige plekken te bereiken

22-03-2017 09:39 Laatste update: 26-04-2018 22:20

Deze NASA-robots bereiken delen van planeten waar rovers niet kunnen komen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontwikkelt zogeheten PUFFER-robots, een afkorting voor Pop-Up Flat Folding Explorer Robot. De robots zijn geïnspireerd op origami. Hierdoor kunnen de lichte apparaatjes zichzelf platter 'vouwen', zodat ze door kieren passen.

Op die manier kunnen ze uiteindelijk de ruimte in gestuurd worden om spleten en grotten op planeten te verkennen. Daar kunnen grote rovers niet bij. De PUFFERs kunnen zelfs gestapeld worden om hun doel te bereiken. Eenmaal aangekomen, klappen ze zichzelf weer uit om verder te rijden.

Naar Mars

Projectleider Jaakko Karras zegt dat deze robots kunnen helpen om veel meer data te verkrijgen, op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. "De PUFFERs kunnen gelijktijdig met een rover onderzoek doen en dus haal je meer informatie op." De betrokken onderzoekers zien de PUFFERs als extra's. De rover gaat naar de meest interessante plek om onderzoek te doen, de kleinere apparaatjes spreiden in de omgeving voor aanvullend materiaal.

De afgelopen tijd zijn de PUFFERs getest op verschillende plekken, zoals de Mojavewoestijn in Californië en de sneeuwheuvels van Antarctica. De makers hopen dat de robotjes ooit op Mars zullen rijden, omdat de ondergrond geschikt is. Over zo'n missie is nu nog niets bekend, hieronder kun je ze alvast in actie zien op aarde.

Lees ook: NASA spoort vermiste ruimtesonde na 7 jaar op