NASA werkt aan autonome drones voor Mars-missies

NASA werkt aan autonome drones voor Mars-missies

28-03-2017 10:24 Laatste update: 26-04-2018 22:20

Zelfstandig vliegende drones moeten helpen bij de verkenning van de rode planeet.

NASA's rovers hebben ons al het nodige over Mars kunnen vertellen. Maar het zijn geen snelheidsmonsters met een gemiddelde snelheid van 1 cm per seconde. NASA-onderzoekers werken aan drones die de rode planeet vliegend kunnen verkennen.

De Mars Flyer-drones stijgen verticaal op en kantelen vervolgens naar een horizontale vluchtmodus, zoals een vliegtuig. Op die manier kunnen ze snel en efficiënt grotere afstanden overbruggen, maar vervolgens als een drone of een helikopter stil blijven hangen om met een reeks instrumenten onderzoek te doen.

Geen input van mission control

De toekomstige Mars Flyers vliegen helemaal autonoom, zonder input van NASA's mission control op aarde. Dat was een van de redenen waarom de rovers zo traag zijn. Het signaal doet er 4 tot 24 minuten over om de voertuigen op Mars te bereiken.

De Mars Flyer zou zelfstandig zijn missie kunnen vliegen en vervolgens kunnen terugkeren naar de rover die hem met een robotische arm in een dockingstation plaatst om hem met zonne-energie weer op te laden. NASA-onderzoekers hebben de eerste prototypes al getest in een speciale kamer onder lage druk, wat de atmosfeer van Mars nabootst.

De drones worden ook buiten gevlogen om de autonome besturingssystemen te ontwikkelen. De Mars Flyers zouden ook als verkenners gebruikt kunnen worden voor bemande Mars-missies

6 obstakels die Musk moet overwinnen voor we naar Mars kunnen